Košarka

Turci bolji od prvaka Evrope, Slovenija daleko od SP

Turci bolji od prvaka Evrope, Slovenija daleko od SP
Foto: FIBA | Turci bolji od prvaka Evrope, Slovenija daleko od EP

Košarkaši Slovenije poraženi su od Turske u Stožicama sa 86:77 i ostali poslednji u grupi I kvalifikacija za Mundobasket u Kini.

Meč je prelomio hladnokrvni Skoti Vilbekin u posljednjoj četvrtini kada su Turci po prvi put napravili dvocifrenu razliku.

Upravo je Vilbekin bio najefikasniji kod pobjednika uz Furkana Korkmaza sa 22 poena. Korkmaz je imao dva više – 24. Džedi Osman je dodao 19 poena, a Slovencima nije bila dovoljna odlična partija Entonija Rendolfa i njegova 24 poena.

Četrnaest je imao Blaž Mesiček, a po deset Vlatko Čančar i Miha Lapornik. Prvacima Evrope je "glave" došao očajan procenat šuta sa linije slobodnih bacanja (19/34), bolji šut Turske za tri poena (13/28) i manje izgubljenih lopti. 

I pored toga, Slovenija je imala svoje šanse i držala priključak sve do polovine posljednje dionice. 

Slovenci su imali šansu da se približe na četiri i po minuta do kraja. Douš Balbaj je skočio pod košem, ali promašio zicer i ostao na zemlji dok su domaćini krenuli u kontru. 

Fauliran je Matič Rebec i promašio je oba slobodna bacanja. Kada to prvak Evrope nije iskoristio Turci u narednom napadu uz malo sreće imaju samog Skotija Vilbekina na trojci koji ne prašta i pogađa trojku za 79:71. 

Samo koji sekund kasnije nakon faula Lapornika Furkan Korkmaz daje jedan od dva penala i donosi najveću prednost Turskoj od početka meča 80:71. 

Vilbekin nakon toga cijepa mrežicu od table, ali ga je pri doskoku uhvatio grč. Turska je otišla na 83:72 i meč je praktično na tri minuta i 15 sekundi do kraja bio riješen. 

Turci su nakon toga priveli utakmicu kraju i upisali šestu pobjedu (dvije izgubljene). Slovenija ima dvije pobjede i šest poraza i posljednja je iza Ukrajine (4-4), Crne Gore (4-4). Trećeplasirana je Letonija sa skorom 5-3, a prvoplasirana je Španija sa samo jednim porazom i sedam pobjeda. 

Crnogorci su u svom meču savladali Ukrajince sa 90:84. Do kraja kvalifikacija su ostala još četiri kola, ali će Slovenija vrlo teško moći na Mundobasket u Kini naredne godine.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije