Košarka

Usvojen kalendar Evrolige, nagrade i u Evrokupu

Usvojen kalendar Evrolige, nagrade i u Evrokupu
Usvojen kalendar Evrolige, nagrade i u Evrokupu

LONDON - Na sastanku u Londonu koji je organizovala Evroliga u petak usvojen je novi sistem i kalendar Evrolige i Evrokupa za narednu sezonu.

Iako još nisu poznati svi učesnici dva takmičenja, na sastanku su od srpskih klubova prisustvovali Crvena zvezda i Partizan.

Odlučeno je da nova sezona u Evroligi počne 13. oktobra, dok će takmičenje u Evrokupu početi dan ranije.

Prema novom formatu takmičenja, u Evroligi će poslije 30 kola biti odigrana četvrtfinalna serija (18. april - 2. maj), koja će se igrati na tri pobjede, a prvak Evrope će biti poznat poslije završnog turnira, koji će biti na programu od 18. do 21. maja.

Novina je i da će se u pet termina igrati dvije utakmice nedjeljno.

Što se tiče Evrokupa, on će od sljedeće sezone brojati 24 kluba. Oni će biti podijeljeni u 4 grupe sa po 6 ekipa.

Prva faza će trajati od 12. oktobra do 14. decembra, a poslije toga će biti formirane 4 grupe sa po 4 ekipe.

Četvrtfinalna serija će biti odigrana od 28. februara do 8. marta, a polufinalna od 14. do 22. marta. Finale će biti odigrano od 31. marta do 5. aprila.

Utvrđeno je i da će timovi koji učestvuju u Evrokupu imati od sljedeće sezone finansijsku dobit. Učešće u grupnoj fazi donosi 10.000 evra, plasman u Top16 donosi 20.000, a plasman u četvrtfinale 30.000 evra. Poraženom finalisti pripašće dodatnih 100.000, a pobjedniku 200.000 evra.

U Evroligi će novčane nagrade biti znatno veće. Najjače evropsko takmičenje će u sljedećoj sezoni igrati Crvena zvezda, dok bi Partizan trebalo da bude srpski učesnik u Evrokupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije