Košarka

Zagreb i Beograd u borbi za tron

Zagreb i Beograd u borbi za tron
Zagreb i Beograd u borbi za tron

Glavni grad Srbije od 24. do 27. april ugostiće četiri najbolja ovosezonska tima ABA lige, na 13. fajnal foru regionalnog takmičenja. Naslov će braniti najuspješniji klub Partizan, koji osim prošlosezonske titule u svojim vitrinama ima još pet pehara ABA lige.

Najveći konkurent na ovom fajnal foru trebalo bi da im bude gradski rival Crvena zvezda, koja i važi za najvećeg favorita. No, sigurno je da će se pitati i njihovi rivali u polufinalu, zagrebački klubovi Cedevita i Cibona.

Prvi će na teren Crvena zvezda Telekom i Cibona, stari rivali još iz vremena bivše zajedničke države. Njihov polufinalni ogled na rasporedu je večeras sa početkom u 20 sati, dok će se Partizan i Cedevita sastati u petak. Finale je na programu u nedjelju 27. aprila.

Jasno je da će ogledi u beogradskoj "Areni" privući veliku pažnju cijelog regiona. Očekuje se sjajna košarka i velika borba za šampionski pehar. Beogradski "crveno-bijeli" žele ne samo ući u svoje drugo uzastopno finale, nego i konačno osvojiti ABA ligu. Zvezda igra sjajno ove sezone. Odlično se predstavila u Euroligi, a nakon eliminacije svoj put nastavila je kroz Eurokup, gdje je stigli do polufinala. Paralelno s evropskim izazovima Crvena zvezda dobro se nosila i s regionalnim, pa je ABA ligu završila na prvom mjestu.

"Čeka nas utakmica kao i svaka druga. Igra se 40 minuta i tokom susreta su mogući usponi i padovi. Istina, igraćemo pred punim tribinama naših navijača, što bi trebalo da bude naša prednost. Međutim, isto tako taj pritisak s tribina mogao bi nas dodatno opteretiti. Sa druge strane Cibona će biti dosta rasterećnija od nas. Igraj odlično ove sezone, tako je nastavila i u njihovom prvenstvu, pa je jasno da neće biti nimalo lako doći do finala. No, to je naš cilj i pokušaćemo ga ostvariti", kaže Dejan Radonjić, strateg Crvene zvezde, koji je u utorak proglašen za najboljeg trenera.

Cilj Cibone pred polazak u Beograd je jasan, a to je proći polufinale i plasmanom u finale osigurati nastup u Euroligi. No, isto tako svjesni su da to neće biti nimalo lako protiv najboljeg tima regularnog dijela sezone, i to pred njihovim navijačima.

"Iskreno, volio bih da tribine budu ispunjene do posljednjeg mjesta. Takav sjajan ambijent iz svakog igrača izvlači maksimum. Jasno je da je Zvezda zbog svoje sjajne sezone i zbog domaćeg ambijenta favorit protiv nas. No, isto tako Zvezda će biti pod ogromnim pritiskom, jer joj se cijela sezona svela na 40 minuta. Što se nas tiče, želimo izboriti finale i plasirati se u Euroligu. Najvažnije je da smo u ovih mjesec dana od završetka ligaškog dijela takmičenja uspjeli povrijeđene igrače dovesti u optimalno stanje i da ćemo kompletni zaigrati protiv Zvezde", kaže Slaven Rimac, trener hrvatskog šampiona.

Drugo polufinale ponudiće reprizu ogleda iz posljednjeg kola ligaškog dijela, kada je Partizan savladao Cedevitu 77:68. No, sada je ulog mnogo veći.

"Utakmica sa Cedevitom za nas je zaista utakmica sezone i mogu reći da smo spremni za nju. Od rezulata ovog susreta zavisi da li će klub igrati Euroligu sledeće godine. I ovako sa Euroligom jedva preživljavamo, a bez nje bi to bilo zaista veoma teško. Siguran sam da su naši navijači svesni toga i da će doći u velikom broju, te od 'Arene' napraviti domaći teren", razmišljanje je Duška Vujoševića, trenera Partizana.

U Cedeviti ne kriju ambicije da se domognu finala i tako zaokruže dosta dobru sezonu u regionalnoj ligi. Za uspjeh protiv Partizana svakako će im biti potrebno najbolje moguće izdanje. Toga je svjestan i Jasmin Repeša, trener zagrebačkog tima.

"Znamo da ćemo igrati u paklenoj atmosferi, u ambijentu koji će biti prenaglašeno domaćinski. Biće to utakmica s golemim ulogom u igri. Stoga sa naše strane moramo napraviti sve da odigramo najbolje moguće i dobijemo tu utakmicu. Svjesni smo da su kod Partizana gubili i mnogi euroligaši, ali u jednoj utakmici je sve moguće i idemo s namjerom da odemo do kraja", kazao je Repeša.

Raspored: Polufinale: četvrtak: Crvena zvezda - Cibona (20 sati); petak: Partizan - Cedevita (20). Finale se igra 27. aprila s početkom u 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije