Košarka

"Zmajice" idu po pobjedu

"Zmajice" idu po pobjedu
Foto: N.N. | "Zmajice" idu po pobjedu

Ženska seniorska reprezentacija BiH u subotu utakmicom protiv Slovačke otvara kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. U bh. taboru su istakli da pobjedom žele ući u novi kvalifikacioni ciklus, te tako steći realne šanse za plasman na završnicu Eurobasketa, gdje je BiH posljednji put bila sada već davne 1999. godine.

"Slovačka je izmijenila roster tako da nam je djelimično nepoznanica. Ipak, mi prvo treba da vodimo računa o sebi. Neophodna nam je podrška publike. Ova ekipa ima hemiju, takođe imamo mladih igračica koje su neiskusne na ovom nivou, ali očekujem da ćemo to nadomjestiti borbenošću. Nadam se da ćemo napraviti prvi korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo", istakao je selektor bh. košarkašica Goran Lojo, koji za ovaj susret neće moći računati na Linetu Kizer. 

Sistem takmičenja je takav da će plasman na EP osigurati pobjednici grupa, njih osam, te šest najboljih drugoplasiranih selekcija. U Grupi A, u kojoj su bh. dame, nalaze se još Island i Crna Gora, s kojom će BiH odmjeriti snage nakon Slovačke.

"Mi smo spremni. Ono što možemo obećati jeste da ćemo ostaviti srce na terenu. Nadam se da ćemo spojiti iskustvo i mladost, te tu energiju iskazati na terenu. Ženska košarka u BiH to zaslužuje i vjerujem u plasman na EP i to nakon 20 godina", kazala je Marica Gajić, jedna od najboljih igračica u bh. timu.

I kapiten "zmajica" Milica Deura dodaje da ova reprezentacija zaslužuje podršku s tribina, te da se treba fokusirati na svoju igru, a ne na respektabilnog protivnika koji je na posljednjem Eurobasketu zauzeo osmo mjesto.

"Dobro smo trenirali i želim da pohvalim sve saigračice. Znamo da su Slovakinje promijenile sastav, ali mi se želimo fokusirati samo na sebe. Nadam se da ćemo se na kraju radovati s našim navijačima", rekla je Deura.

Utakmica između BiH i Slovačke igra se u subotu, u sarajevskoj "Skenderiji", s početkom u 18 sati, a ulaz je slobodan. U drugom susretu grupe Island će ugostiti Crnu Goru. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije