Košarka

Zvijezda već sa 10 godina

Zvijezda već sa 10 godina
Zvijezda već sa 10 godina

Mnoga djeca poznatih sportista odlučila su da krenu stopama slavnih očeva, a jedan od njih je Lebron Džejms junior, sin najboljeg košarkaša današnjice.

Mlađi Džejms je talenat o kojem već bruji cijela Amerika, a o kakvom se talentu radi najbolje pokazuje podatak da su mnogi treneri koledža već počeli da ga vrbuju, iako ima samo deset godina. To se nimalo ne sviđa njegovom ocu, koji je rekao da je Lebron Džejms junior već dobio pisma, pa čak i ponude za školarine pojedinih koledža.

"Da, već je dobio ponude pojedinih koledža, što je ludo. To je kršenje pravila jer niko ne bi smio da vrbuje desetogodišnju djecu", rekao je Džejms.

Međutim, sin zvijezde Klivlenda nije jedini primjer klinaca koji su dobili ponude koledža još prije nego što su završili osnovnu školu. Štaviše, pravila NCAA ne zabranjuju trenerima koledža da prate tako mlade igrače, ali postoje rupe u pravilnicima kojima je zabranjeno njihovo regrutovanje. Džejms je, zanimljivo, jedan od razloga zašto je njegov sin dobio toliku pažnju, ali ne zbog činjenice da je sam toliko slavan. Krajem decembra Lebron je na svom profilu na društvenoj mreži Twitter objavio video na kojem njegov sin igra baš kao i on.

"On igra kao što sam ja igrao. Svjestan je svega što se dešava na terenu, radije bi asistirao i proigrao saigrače. Većina djece danas želi samo da postigne koš", rekao je Lebron.

Trener Kentakija Džon Kalipari je gledao Lebrona Džejmsa juniora prošlog ljeta, a iz Univerziteta Ohajo su još prije početka sezone rekli da im je sin zvijezde Kavalirsa na radaru. Ostali treneri sigurno će početi da prate Lebrona juniora, ako već nisu, to je sigurno, a Lebron to sigurno neće moći da spriječi. I njegov mlađi sin Bris Maksimus Džejms, koji ima sedam godina, naravno, trenira košarku.

Džejms nije jedini poznati košarkaš čiji su se nasljednici zaljubili u igru pod obručima. Legendarni Vlade Divac ima sina Matiju, koji ima 20 godina i koji studira i igra košarku na Floridi. U Sjedinjenim Državama studira i igra i Marin Kukoč (22), sin Tonija Kukoča. Tu su i Đorđe Obradović (15 godina), sin jednog od najboljih evropskih trenera svih vremena Željka, koji je trenutno u Huventudu, pa Marko Pecarski (15), nasljednik bivšeg centra Partizana Miroslava. Košarku trenira i Pavle Ivković (19), sin legendarnog trenera Dušana Ivkovića. Josip Sobin (25), Goranov sin, jedan je najboljih košarkaša Zadra, a sportsku slavu predsjednika Partizana Predraga Danilovića mogla bi da uzme 13-godišnja kćerka Olga. Ona, naime, ne trenira košarku već je jedna od najtalentovanijih teniserki u Srbiji: višestruka je šampionka države, a bila je prva na nezvaničnom Svjetskom prvenstvu u Puli za djecu do 10 godina.

I brojne fudbalske legende imaju nasljednike kojima se ponose. Stefan, Filip i Aleksandar Stanković su sinovi Dejana Stankovića i sva trojica redovno pohađaju časove fudbala u Italiji. Najstariji sin bivšeg kapitena reprezentacije Engleske Dejvida Bekama, Bruklin (15), prošle godine potpisao je profesionalni ugovor s Arsenalom, ali nedavno je londonski klub saopštio da od naredne sezone neće računati na njega. Bruklin je, inače, prethodno trenirao sa Čelsijem i Fulamom, a stopama najstarijeg sina mogli bi da krenu i njegova braća Romeo i Kruz, koji imaju 12, odnosno devet godina. Njih dvojica, takođe, treniraju s Arsenalovim mladim timovima.

Enco Zidan (20), najstariji sin legendarnog Zinedina, igra za drugi tim Real Madrida, kojeg trenira upravo njegov otac. Stručnjaci tvrde da posjeduje veliko fudbalsko znanje, a da po igri nevjerovatno podsjeća na svog oca. Čak redovno izvodi poznatu piruetu koju je izumio Zinedin. Kristijan Maldini (19), sin bivšeg štopera Milana Paola Maldinija, je u prvom timu "rosonera". Spomenimo da u Milanu trenira i drugi Paolov sin Daniel, kojem je 12 godina. Džordan Larson (17), sin Henrika Larsona, potpisao je ugovor sa Helsingborgom, a za nasljednika Zlatka Zahovića, Luku, već je zainteresovano nekoliko velikih evropskih klubova. On ima samo 18 godina, a postigao je i gol u Ligi šampiona za svoj Maribor protiv Sportinga. Džastin Klajvert je sin Patrika Klajverta, ima 15 godina, a trenutno nastupa za mladi tim Ajaksa i jedan je od najboljih u generaciji. Sin golmana Edvina van der Sara, Džo, na početku je karijere golmana, a sin Gustava Pojea, Dijego, potpisao je prošle godine ugovor sa Vest Hemom. Ima 18 godina i igra na poziciji veznog igrača. Devante Kol je sin Endija Kola, igra u Barnsliju gdje je pozajmljen iz Mančester Sitija. Ima 19 godina i, naravno, igra na poziciji napadača. Đovani Simeone je sin Dijega Simeonea koji igra u Milanu od ove sezone. Igra na poziciji napadača, za razliku od svog oca. Došao je iz River Plate. Nasljednike imaju još brojni slavni fudbaleri poput Romarija, Rivalda, Huana Sebastijana Verona, Matijasa Zamera ili Pola Insa.

Riberijev sin će igrati za Njemačku?

Frank Riberi, francuski fudbaler u redovima Bajerna, izjavio je kako razmišlja da uzme njemačko državljanstvo.

"Ovdje sam kupio lijepu kuću, sviđa mi se i mentalitet ovdašnjih ljudi. Osim toga, mojoj djeci dobro ide u školi i imaju njemačke drugove. Moj sin Saf je čak i rođen ovdje, a možda će jednog dana zaigrati za Njemačku", rekao je Riberi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije