Moto sport

Fetel konačno pravi

Fetel konačno pravi
Fetel konačno pravi

Vozač Red bula Sebastijan Fetel pobjednik je četvrte trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Bahreina, koja je danas vožena na stazi "Sakir".

Aktuelni šampion je do prvog slavlja ove sezone, a 22. u karijeri, došao u vremenu od 1.35.10.990 sati. Drugo mjesto, sa tri sekunde zaostatka, zauzeo je Kimi Raikonen iz Lotusa, ispred svog timskog kolege Romana Grožana. Pošto su dani pred trku u Bahreinu protekli u znaku protesta u toj zemlji, skoro dva sata u centru pažnje bila su dešavanja na stazi i to sasvim zaslužena. Ovogodišnja trka na stazi "Sakir" bila je jedna od najzanimljivijih do sada u Bahreinu, iako je Fetel sasvim zasluženo trijumfovao, pošto je vodio skoro tokom cijele trke, osim pri odlascima u boks.

Ipak, epitet junaka trke pripada Raikonenu, koji je startovao sa 11. pozicije, ali je na kraju u jednom trenutku uspio da izazove branioca titule za pobjedu. Odličan je bio i Grožan, koji je došao do najboljeg plasmana u karijeri, a zajedno sa Raikonenom, Lotusu, koji je sada pravni nasljednik legendarnog tima, donio je prvi podijum od 1988. godine i trke u Brazilu, kada je Nelson Pike bio treći.

Trka Formule 1 održana je juče u Bahreinu, uprkos uličnim protestima koji se već danima održavaju zbog tog događaja, koji demonstranti vide kao razmetljivi spektakl koji organizuju vlasti. U noći između subote i nedjelje  demonstranti su se sukobili s policijom, na koju su bacali molotovljeve koktele, a snage reda odgovorile su suzavcem i gumenim mecima, prenose agencije. Smrt jednog muškarca, demonstranta, čije je tijelo juče pronađeno u šiitskom selu Šakura, u kojem su bahreinske snage bezbjednosti ugušile protest, izazvala je dodatno ogorčenje i gnjev učesnika protesta. Vijest o tome saopštio je najveći bahreinski šiitski opozicioni blok Al Vefak.

"Tijelo muškarca u 30-im godinama pronađeno je na jednoj farmi u selu u kojem su snage bezbjednosti napale mirne demonstrante i brutalno prebile neke od njih različitim predmetima i oružjem", naveo je Al Vefak.

Rezultati: VN Bahreina: 1. Sebastijan Fetel (Red bul) 1.35.10.990, 2. Kimi Raikonen (Lotus) + 3.333, 4. Roman Grožan (Lotus) + 10.194, 4. Mark Veber (Red bul) + 38.788, 5. Niko Rozberg (Mercedes) + 55.460, 6. Pol di Resta (Fors Indija) + 57.543, 7. Fernando Alonso (Ferari) + 57.803, 8. Luis Hamilton (Meklaren) + 58.984, 9. Felipe Masa (Ferari) + 1.04.999, 10. Mihael Šumaher (Mercedes) + 1.11.490...

Poredak vozača: Sebastijan Fetel 53, Luis Hamilton 49, Mark Veber 48, Dženson Baton 43, Fernando Alonso 43... Poredak konstruktora: Red bul 101, Meklaren 92, Lotus 57, Ferari 45, Mercedes 37...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije