Moto sport

Hamiltonova trka karijere

Hamiltonova trka karijere
Hamiltonova trka karijere

Nevjerovatna ovosezonska priča u Formuli 1 se nastavlja. U sedmoj trci sezone dobili smo i sedmog različitog pobjednika! Najbrži na Velikoj nagradi Kanade u Montrealu bio je vozač Meklarena Luis Hamilton.

Prije njega slavili su Dženson Baton, Fernando Alonso, Niko Rozberg, Sebastijan Fetel, Pastor Maldonado i Mark Veber.

Hamilton je do 18. trijumfa u karijeri došao u vremenu od 1:32:29.586 sata na stazi "Žil Vilnev", ispred Romana Grožana u Lotusu i vozača Zaubera Serhija Pereza.

Sedmu trku sezone obilježila je sjajna vožnja Hamiltona, možda i najbolja u njegovoj karijeri. Britanac je bio besprijekoran od starta do cilja, a do trijumfa je došao zahvaljujući tome što je nadmudrio svoje protivnike, ali i odličnim preticanjima. Do samog finiša izgledalo je kao da će se vozaču Meklarena na podijumu pridružiti aktuelni šampion Sebastijan Fetel i Fernando Alonso u Ferariju, ali su oni platili ceh taktikama svojih timova. Hamilton je vođstvo preuzeo pred prve odlaske u boks i suvereno ga držao do drugog, da bi se tada pojavila mogućnost da njegovi rivali neće ići po nove pneumatike. Uprkos tome, Britanac je uspio da ih sustigne i pretekne, da bi Fetel ipak otišao u boks, a Alonso ostao na stazi, ali su se Grožan i Peres zasluženo našli ispred njih i došli do podijuma. Njih dvojica su se tako drugi put u karijeri našla na pobjedničkom postolju.

Britanac je tako treći put slavio na stazi "Žil Vilnev", čime se izjednačio po broju pobjeda sa legendarnim Nelsonom Pikeom, dok je sada ispred njih, što se tiče Kanade, samo Mihael Šumaher, koji ove godine nije došao do cilja. "Osjećaj je sjajan. Ovdje sam došao do prve pobjede u karijeri, znao sam da će biti teško, ali sam zaista uživao u svakom trenutku i veoma sam zahvalan. Ovo je jedna od trka u kojima sam najviše uživao i razmišljao sam kako bi bilo posebno da ponovo ovdje pobijedim. Nisam mogao da vjerujem kada sam prošao kroz cilj. Osjećao sam se kao da ću da eksplodiram i zbog toga volim ovaj sport", rekao je Hamilton.

Britanac je u Montrealu imao taktiku od dva odlaska u boks, za razliku od glavnih rivala, Fernanda Alonsa i Sebastijana Fetela, koji su planirali samo jednom da mijenjaju pneumatike. Tako je 15 krugova prije kraja bio na više od deset sekundi iza njih, ali je uspio da ih sustigne i prestigne.

"Mislim da je tim uradio odličan posao po pitanju odlazaka u boks i strategije. Bio sam veoma iznenađen što sam mogao da pazim na pneumatike i ne štedim se kada je bilo potrebno da budem još brži. Ali, jednostavno, nisam mogao samo jednom da odem u boks, mislim da bih mnogo nazadovao i napravili smo dobru odluku", rekao je Hamilton.

Naredna trka vozi se 24. juna na ulicama Valensije.

Rezultati trke za VN Kanade: Luis Hamilton (Meklaren) 1:32:29.586, Roman Grožan (Lotus) + 2.513, Serhio Perez (Zauber) + 5.260, Sebastijan Fetel (Red bul) + 7.295, Fernando Alonso (Ferari) + 13.411, Niko Rozberg (Mercedes) + 13.842, Mark Veber (Red bul) + 15.085, Kimi Raikonen (Lotus) + 15.567, Kamui Kobajaši (Zauber) + 24.432, Felipe Masa (Ferari) + 25.272...

Hapšenja prije trke

Oko 30 demonstranta uhapsila je u nedjelju policija u Montrealu uoči VN Kanade. Uglavnom je riječ o studentima koji već mjesecima protestuju protiv odluke vlasti Kvebeka da im poveća školarine za čak 75 odsto. Demonstranti su dolazak Formule 1 u grad iskoristili kako bi usmjerili pažnju medija na njihove probleme. Dio ih je u tome pretjerao, tako da je šest osoba u nedjelju uhapšeno zbog prijetnji policiji, dok su ostali privedeni uglavnom zbog mjera opreza. Policija je tokom sukoba koristila i suzavce, a cijeli grad je u nedjelju praktičkno bio pod opsadom. Kontrole oko staze "Žil Vilnev" bile su pojačane, a gomila policajaca pazila je na red u podzemnoj željeznici, posebno nakon jutarnje dojave o bombi, koja se pokazala lažnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije