Moto sport

Trijumf Stonera, Fenati kao munja

Trijumf Stonera, Fenati kao munja
Trijumf Stonera, Fenati kao munja

Aktuelni šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Kejsi Stoner trijumfovao je na drugoj trci sezone, Velikoj nagradi Španije.

Stoner je do svoje prve pobjede na stazi "Herez" došao u nedjelju u vremenu od 45:33.897 minuta, sa skoro sekundom prednosti u odnosu na Horhea Lorenca na Jamahi.

Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se Stonerov timski kolega Dani Pedrosa, koji je uspio da se odupre napadima Kala Kračloua na privatnoj jamahi ekipe Teh 3.

Druga trka sezone u najjačoj klasi pružila je dosta uzbuđenja i veliki broj preticanja pred više od 100.000 gledalaca. Uprkos lošem startu, Stoner je uspio da dođe do vođstva poslije samo nekoliko krugova, a iako mu je Lorenco nekoliko puta priprijetio, odlično se branio i ostao u vođstvu do kraja. Odličnu trku imao je i Kračlou, koji je bio na korak velikog iznenađenja, ali su mu za to nedostajale četiri desetinke.

Italijan Valetino Rosi i ovu trku je završio na razočaravajućoj poziciji. Ovaj put je bio deveti što je još jedan dokaz da njegov tim Dukati još nije našao pravo rješenje kako da pariraju najbržima.

Kračlou je bio na korak velikog iznenađenja, ali su mu za to nedostajale četiri desetinke

Ipak Italijani nisu bili tužni u nedjelju na "Herezu". Za dobro raspoloženje pobrinuo se šesnaestogodišnji Romano Fenati kojeg su mediji na "čizmi" već proglasili za Rosijevog nasljednika.

Fenati se takmiči za Tim Italija FMI u novoformiranoj klasi - Moto 3, a poslije dvije trke ovaj momak je vodeći u generalnom plasmanu sa 45 bodova, odnosno drugim mjestom u debitantskoj trci u Kataru krajem aprila i prvim mjestom u nedjelju u "Herezu".

Fenati je u nedjelju dominirao pa je drugoplasirani vozač za njim zakasnio čak 34 sekunde. Osim ludnice na stazi jer je pola vozača završilo trku, zanimljivo je bilo i slušati bezuspješne pokušaje Fenatijevog tima koji su mu govorili da malo uspori i čuva motor jer ima veliku prednost nad rivalima. Mladi Italijan ne da nije poslušao savjete iz boksa, nego je stisnuo još jače nižući najbrže krugove i ostavljajući sve iza sebe na stazi kao da konkurencija ima za klasu slabije motocikle.

U klasi Moto 2 slavio je Španac Pol Espargaro. Moto GP šampionat nastavlja se već sljedećeg vikenda Velikom nagradom Portugala na stazi "Estoril".

Plasman vozača

1. Horhe Lorenco  45

2. Kejsi Stoner       41

3. Dani Pedrosa     36

4. Kal Kračlou       26

5. Andrea Doviciozo       22

 

Plasman timova

1. Repsol Honda   77

2. Jamaha     55

3. Monster Jamaha Teh 348

4. Dukati      31

5. San Karlo Honda Gresini       19

 

Plasman konstruktora

1. Honda     45

2. Jamaha     45

3. Dukati      18

4. ART        7

5. Suter        4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije