Moto sport

U nedjelju se vozi Velika nagrada Kine: Mercedes u formi

U nedjelju se vozi Velika nagrada Kine: Mercedes u formi
U nedjelju se vozi Velika nagrada Kine: Mercedes u formi

Vozači Meklarena i Mercedesa Luis Hamilton i Mihael Šumaher zabilježili su najbolja vremena na prvim treninzima pred treću trku sezone, Veliku nagradu Kine, koja će biti održana u nedjelju (devet časova).

Britanac je u potpunosti dominirao na prvom treningu, voženom po kiši, u vremenu od 1:37.106 minuta, pošto je Niku Rozberga ostavio cijeli sekund iza sebe, dok je Šumaher bio dvije desetinke dalje.

Sedmostruki svjetski šampion preuzeo je prvu poziciju tokom popodneva u Šangaju, po znatno boljim uslovima i bez kiše, krugom u vremenu od 1:35.973 minuta. Hamilton je bio nešto više od jedne i po desetinke iza, dok je vrlo blizu bio i branilac titule Sebastijan Fetel u bolidu Red bula.

Tokom prijepodneva timovi su pokušali da otkriju najbolja podešavanja po kiši, pošto su slični uslovi najavljeni za trku, dok bi kvalifikacije trebalo da proteknu bez padavina.

Hamilton je sve nadvisio na prvom treningu da bi Šumaher u drugom bio brži čak i od Britanca

Najbolji u takvim uslovima bio je Hamilton, koji je bio znatno brži od svih rivala. Tako se iza njega i dvojca Mercedesa našao vozač Zaubera Serhio Peres, s jednom i po sekundom zaostatka, dok su iza sa znatno većom razlikom slijedili njegov timski kolega Kamui Kobajaši, Mark Veber i Fetel, te Dženson Baton u drugom Meklarenu. Prvu desetoricu kompletirali su Danijel Rikardo i Žan-Erik Vernje u bolidima ekipe Toro Roso.

Na drugom treningu Fetel je bio taj koji je veći dio proveo na čelu, ali ga je Šumaher bez problema pretekao u posljednjih pola sata, da bi se i Hamilton našao ispred Fetela. Razlike između vozača tokom popodneva bile su manje u odnosu na prvi trening, pa je Veber na četvrtom mjestu imao manje od pet desetinki zaostatka u odnosu na sedmostrukog svjetskog šampiona. Australijanca su redom pratili Rozberg, Baton, Kobajaši, vozači Fors Indije Pol di Resta i Niko Hilkenberg, te Fernando Alonso u Ferariju, koji je prijepodnevni trening završio kao 11. Posljednji trening u Šangaju vozi se u subotu od pet časova po srednjeevropskom vremenu, dok su kvalifikacije tri sata kasnije.

U Bahreinu se definitivno vozi

Trka za Veliku nagradu Bahreina biće održana po planu 22. aprila, uprkos neredima u toj zemlji, objavila je Svjetska automobilska federacija (FIA).

Vladajuće tijelo Formule 1 objavilo je u petak konačnu odluku, pošto je trka prethodnih dana bila pod znakom pitanja, posebno zbog zabrinutosti za bezbjednost vozača i osoblja timova. FIA je objavila da je odluka donesena poslije razgovora s visokim diplomatskim zvaničnicima i nezavisnim ekspertima u Bahreinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije