Moto sport

Velika nagrada Francuske: Lorenco prvi

Velika nagrada Francuske: Lorenco prvi
Velika nagrada Francuske: Lorenco prvi

Vozač Jamahe Horhe Lorenco trijumfovao je na četvrtoj trci sezone u Moto GP šampionatu, Velikoj nagradi Francuske.

Španac je do druge pobjede u ovogodišnjem šampionatu, a 40. u karijeri, došao u nedjelju u vremenu od 49:39.743 minuta, sa skoro deset sekundi prednosti u odnosu na devetostrukog svjetskog šampiona Valentina Rosija, koji je tako došao do tek drugog podijuma na Dukatiju. Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se aktuelni šampion Kejsi Stoner.

Četvrta trka sezone protekla je u potpunoj dominaciji Lorenca, koji je vođstvo preuzeo poslije nekoliko krivina u prvom krugu i nije ga ispuštao do cilja.

Iza njega vodila se velika borba za mjesta na podijumu između Rosija, Stonera i dvojca Jamahe Teh 3, Kala Kračloua i Andree Dovicoza. Na kraju je kao pobjednik iz nje izašao "Doktor", koji je bez sumnje u Le Manu izvozao svoju najbolju trku od prelaska u Dukati, i to baš na istoj stazi gdje je prije tačno godinu dana došao do svog prvog podijuma u italijanskoj ekipi.

Dani Pedrosa je kroz cilj na kraju ušao kao četvrti ispred Stefana Bradla, Nikija Hejdena, Dovicioza i Kračloua, dok su prvu desetoricu kompletirali Hektor Barbera na Pramak Dukatiju i Alvaro Bautista.

Lorenco je nakon ove trke preuzeo vođstvo u ukupnom poretku sa 90 bodova dok prošlogodišnji šampion Stoner ima 82. Treće mjesto drži Pedrosa sa 65 bodova.

Kada je riječ o drugim klasama u Moto 2 je slavio Tomas Luti iz Interveten Padoka, a u Moto 3 Luis Rosi iz Rejsing tim Njemačke.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Katalonije na stazi "Katalunja" 3. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije