Olimpijske igre

Bolt gospodar brzine

Bolt gospodar brzine
Bolt gospodar brzine

Dominantno je Usein Bolt osvojio zlatnu medalju u olimpijskom finalu trke na 100 metara. Odbranio je sjajni sprinter sa Jamajke titulu iz Pekinga sa drugim najbržim vremenom u istoriji na 100 metara - 9,63 sekunde. Boltu je, kao i prije četiri godine, trebao 41 korak da stigne od starta do cilja.

U drugoj polovini trke 25-godišnja atletska zvijezda odlijepila se od konkurencije koju je predvodio njegov sunarodnik Johan Blejk. Aktuelni svjetski prvak iz Daega prošle godine osvojio je srebro izjednačivši svoj najbolji rezultat (9,75), dok je bronza pripala 30-godišnjem Amerikancu Džastinu Getlinu, olimpijskom pobjedniku iz Atine 2004. godine, koji se vratio nakon suspenzije zbog dopinga i istrčao takođe lični rekord (9,79). Najbolje vrijeme ove sezone (9,80) njegovu sunarodniku Tajsonu Geju nije bilo dovoljno za medalju. Treći veliki adut Jamajke za medalju, Asafa Pauel, povrijedio je preponu u završnici trke, te je posljednji prošao kroz cilj u vremenu 11,99.

Bolt je istrčao drugu najbolju trku na 100 metara u karijeri, iza one u finalu Svjetskog prvenstva 2009. godine u Berlinu, kada je postavio još aktivni svjetski rekord - 9,58 sekundi. Postao je takođe prvi sprinter u istoriji koji je odbranio olimpijsku titulu u trci na 100 metara poslije Karla Luisa, koji je pobjeđivao 1984. u Los Anđelesu i 1988. godine u Seulu.

Ovo je ujedno najbržem čovjeku današnjice četvrto olimpijsko zlato u četvrtom olimpijskom nastupu, a u Londonu ga još čeka odbrana titula na 200 i 4x100 metara. Eventualno bi mogao da pomogne i štafeti Jamajke na 4x400 metara ako se bude osjećao dovoljno svjež.

"Znao sam da mogu uspjeti u svom cilju. Kada je najteže, kada je pritisak najveći, ja sam pravi", rekao je i dodao:

"Nisam imao savršen start, tako da sam morao u drugih 50 metara da napadnem. Znao sam da ću dobro odraditi drugi dio. Samo sam trčao. Neću da kažem da je ovo bila savršena trka i znam da će isto reći i moj trener.

Sjajni sprinter je zadovoljan učinjenim, ali se već fokusira na nove izazove:

"Ovo zlato znači da sam korak bliži tome da postanem legenda. Radim na tome, ali ova medalja je samo prvi korak. Čeka me trka na 200 metara i jedva čekam da počne."

Prije tri godine, na SP u Berlinu, Bolt je postavio svjetski rekord na 200 metara u vremenu od 19,19 sekundi:

"Nekoliko godina razmišljam o obaranju tog rekorda. Ovdje imam veliko samopouzdanje. Ne želim da kažem da ću pomjeriti granicu, a potom da to ne uradim. Međutim, razmišljam o tome."

Početkom jula Johan Blejk je bio bolji od Bolta i na 100 i na 200 metara:

"Mnogo ljudi je pričalo da neću pobijediti. Baš se mnogo pričalo o tome. Odlično se osjećam pošto sam izašao na stazu i dokazao svijetu da sam i dalje 'broj jedan'."

Boltov najveći rival i aktualni svjetski prvak, 22-godišnji Blejk, uzeo je srebro sa najboljim rezultatom karijere (9,75).

"Naravno, želio sam pobjedu, ali nisam je izborio. Nema veze, u kriketu sam uvijek bolji od Bolta", rekao je Blejk.

Kapiten sprintera sa Jamajke Asafa Pauel rekao je da da bi sigurno osvojio medalju da zbog povrede prepona nije posustao.

"Razočaran sam. Znam da bih došao do medalje da se nisam povrijedio, ali tako je, kako je. Veoma sam razočaran, ali vratiću se i sve ću popraviti", rekao je 29-godišnji Pauel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije