Olimpijske igre

Šest bh. nada za prvu medalju

Šest bh. nada za prvu medalju
Šest bh. nada za prvu medalju

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine, u kojem je šest sportista i pet trenera, u srijedu ujutru otputovao je u London, gdje će od 27. jula do 12. avgusta biti održane 30. ljetne olimpijske igre.

BiH će u Londonu predstavljati: Lusija Kimani (maraton), Amel Mekić (džudo), Kemal Mešić (bacanje kugle), koji su ispunili A norme, te Nedžad Fazlija (streljaštvo), Ivana Ninković i Ensar Hajder (plivanje). S njima su put Velike Britanije otišli treneri: Branislav Crnogorac, Siniša Marčetić, Fuad Mešić, Esad Mavrić i Muhamed Smajlefendić.

Ispraćaj bh. olimpijaca nije bio pompezan. Otišli su dosta tiho, ali se nadaju da bi u Londonu mogli obradovati dobrim rezultatom, a to bi bio i plasman u finale u nekom od takmičenja. Sa sarajevskog međunarodnog aerodroma ispratili su ih članovi porodice, te Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

Naša zemlja od osamostaljenja još nije osvojila olimpijsku medalju. Teško je očekivati da će se to ostvariti u Londonu, ali vrijedi se nadati. Jedno je sigurno - šestero odabranih sportista daće sve od sebe da uđu u istoriju bh. sporta.

"Najvažnije je da su iza svih nas dobre pripreme i da u London putujemo zdravi bez povreda. Naravno, konkurencija na Olimpijadi je veoma jaka i za dobar rezultat će nam biti potebna i doza sreće. Ipak, nadam se da će neko od nas napraviti rezultat za pamćenje", kaže Amel Mekić, koji je do Olimpijade stigao osvojivši naslov evropskog šampiona prošle godine.

Dva dana prije olimpijskog tima naše zemlje u London je otišao Seid Fazlagić, šef bh. misije tokom Olimpijskih igara, kako bi pripremio teren za dolazak sportista i dočekao ih jučer u poslijepodnevnim satima. Prema njegovim riječima, u Olimpijskom selu odavno je sve bilo spremno za dolazak sportista iz cijelog svijeta.

"Britanci su napravili odličan posao. Što se tiče naših sportista, sve je bilo spremno za njihov dolazak i neće biti nikakvih problema. U četvrtak će biti održano i svečano podizanje zastave BiH u Olimpijskom selu. Ceremonija će se održati u 18 sati po lokalnom vremenu uz prisustvo naših sportista, trenera, članova Predsjedništva OK BiH, te Mustafe Mujezinovića, ambasadora naše zemlje u Velikoj Britaniji, i Sredoja Novića, ministra civilnih poslova BiH", rekao je Fazlagić.

Prva od bh. sportista na borilište će izaći najmlađa Ninkovićeva, koja će plivati kvalifikacije na 100 metara prsno 29. jula u jutarnjim satima. Iza nje u plivanju nastupa i Hajder u kvalifikacijama na 200 metara mješovito. Njegova trka na programu je 1. avgusta u 12.06. U međuvremenu 30. jula na streljanu će izaći Fazlija, koji će nastupiti u gađanju vazdušnom puškom, prvoj od tri discipline u kojima će se takmičiti u Londonu. Dan kasnije svoje takmičenje počeće Mekić u kategoriji do 100 kilograma. Mešić će na Olimpijski stadion izaći 3. avgusta u 11 sati ujutro, kada počinju kvalifikacije u bacanju kugle. Finale ja na programu isti dan u 21.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije