Olimpijske igre

Usain Bolt: Ja sam sada legenda

Usain Bolt: Ja sam sada legenda
Usain Bolt: Ja sam sada legenda

Ja sam živa legenda, rekao je Usain Bolt nakon što je postao prvi čovjek koji je odbranio zlata na 100 i 200 metara.

Jamajčanin je, po očekivanju, uzeo i drugu zlatnu medalju u dvije najbrže sprinterske discipline, a nakon trijumfa u četvrtak veče u Londonu u trci na 200 metara nije se libio da kaže da je on najveći sportista svih vremena.

"Sada sam postao živa legenda. Sada ću da sjednem, da se opustim i razmislim šta dalje. Još ne znam šta želim da radim nakon ovoga, da li da trčim 100 ili 200 ili da probam nešto drugo. Moram da pronađem ciljeve koji će me motivisati da napravim velike stvari. U preostalom dijelu sezone pokušaću da se zabavim jer sam uradio ono što sam želio", kazao je on.

Iako je najavljivao da bi mogao da obori sopstveni svjetski rekord koji iznosi 19,19 sekundi, to se nije desilo.

"Bio sam brz, ali nisam bio dovoljno spreman", izjavio je Bolt i dodao: "Nisam spreman da se povučem. Obožavam ovaj sport".

Ova izjava stigla je samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog izjavio da Bolt još nije postao legenda i da treba još da postigne kako bi stigao Karla Luisa i postao "besmrtan".

"O karijeri Usaina Bolta može da se sudi kada bude penzionisan. Karl Luis se takmičio na četiri OI i na svima je osvajao medalje, i on je legenda. Treba sačekati i vidjeti da li će Bolt biti spreman i motivisan da se takmiči četiri puta na OI. U ovom trenutku on je ikona, ali legenda nije", izjavio je Rog.

Bolt je nakratko pauzirao u proslavljanju olimpijske medalje da bi žestoko kritikovao Karla Luisa, rekavši da je "izgubio poštovanje" prema njemu zbog toga što je Amerikanac rekao da doping kontrole na Jamajci nisu stroge kao u ostalim zemljama.

Iako nije direktno optužio, nekadašnji olimpijski šampion na 100 i 200 metara Luis je proteklih godina više puta komentarisao jamajčanske testove na drogu.

"Zemlje poput Jamajke nemaju nasumična testiranja, pa sportisti mjesecima mogu da prođu bez testova", rekao je Luis jednom prilikom.

Njegovi komentari izazvali su žestoku reakciju Bolta.

"Reći ću sada nešto kontroverzno. Nemam nikakvo poštovanje prema Karlu Luisu. Stvari koje on priča o sprinterima su ponižavajuće za jednog sportistu. Mislim da samo traži pažnju jer više niko ne priča o njemu. Rastužilo me kad sam prije neki dan čuo šta priča. Sve je to veoma uznemirujuće. Izgubio sam svako poštovanje prema njemu. Svako", rekao je Bolt.

Na pitanje koji ga je Luisov komentar pogodio, Bolt je odgovorio: "Svi vezani za drogu. Smatram da to nije sportski. Veoma me uznemirio".

Bolt je na pitanje da li može da garantuje da su jamajčanski sprinteri koji su pokupili sve medalje u trci na 200 metara čisti odgovorio: "Bez sumnje".

"Mi naporno treniramo", rekao je on okružen Johanom Blejkom i Vorenom Virom, koji su u trci na 200 m osvojili srebrnu i bronzanu medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije