Olimpijske igre

Amerikanci ne idu na Igre u Riju?

Amerikanci ne idu na Igre u Riju?
Amerikanci ne idu na Igre u Riju?

Olimpijski komitet Sjedinjenih Država poručio je svojim sportistima da razmisle o neodlasku na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Razlog za takvu poruku vladajućeg tijela američkog sporta je zabrinutost za zdravlje sportista zbog virusa zika koji se pojavio u Južnoj Americi krajem prošle godine, a potom nastavio da se eksplozivno širi.

Zvaničnici Olimpijskog komiteta su predstavnicima svojih federacija preporuku uputili putem konferencijskog poziva krajem januara, potvrdile su dvije osobe koje su učestvovale u svemu.

“Federacijama je poručeno da niko ne bi trebalo da putuje u Brazil u slučaju da se ne oseća bezbjedno”, rekao je Donald Entoni, prvi čovjek američkog mačevanja.

Brifing Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Država je posljednji znak da organizatori Olimpijskih igara treba ozbiljno da shvate opasnost koja prijeti od virusa. Takođe je i poruka da je pred pojedinim sportistima i pratećim osobljem teška odluka o tome da li će uopšte otputovati u Rio.

Američki mediji prenose da bi u slučaju da se njihovi sportisti ne nađu u Riju, to uticalo na kvalitet Igara, pošto su na prethodnim, u Londonu 2012, osvojili najviše medalja.

Virus zika prenose komarci, a vjeruje se da je izazvao nekoliko hiljada slučajeva mikrocefalije kod beba. Mikrocefalija je neurološko stanje koje za posledicu ima rođenje beba sa abnormalno malom glavom. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila stanje uzbune 1. februara.

(N.N/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije