Olimpijske igre

Boje BiH na EYOF-u brani 21 sportista

Boje BiH na EYOF-u brani 21 sportista
Foto: N.N. | Boje BiH na EYOF-u brani 21 sportista

Bosnu i Hercegovinu će na predstojećem Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu predstavljati dosad rekordan broj predstavnika. Ovaj put će kao domaćina bh. delegaciju činiti 38 članova, od kojih 21 sportista.

"Brojka od 38 predstavnika (treneri, sportisti) je apsolutni rekord za BiH. Imaćemo predstavnike gotovo u svim disciplinama, izuzev karlingu i hokeju na ledu", kazao je generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić.

Pripreme za EYOF 2019. i njegovo svečano otvaranje 10. februara na olimpijskom stadionu "Asim Ferahatović Hase" u 19 sati ulaze u završnu fazu. Posljednje pripreme vrše i mladi bh. Takmičari, koji će imati priliku da se prvi put predstave na jednom velikom takmičenju, a za mnoge bi ovo trebalo da bude odskočna daska u karijeri. Boje BiH u alpskom skijanju braniće osam takmičara, četiri u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji.

"Mislim da je EYOF idealna prilika za pokazivanje kvaliteta BiH, naročito planina koje posjeduje", kazala je 17-godišnja reprezentativka BiH u alpskom skijanju Nina Petrović, inače članica Ski-kluba Jahorina.

Zadovoljstvo što će skijati na bh. planinama nije krio ni 17-godišnji Harun Kunovac, juniorski prvak BiH u slalomu.

"Za mene domaćinstvo ne predstavlja pritisak, naprotiv jako mi je drago što imam priliku nastupati pred svojom publikom, među kojom će biti moji prijatelji i porodica", istakao je mladi skijaš.

Pored Petrovićeve i Kunovca, bh. tim u alpskom skijanju činiće još Esma Alić, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Salih Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Arnaut (2002). Brojnu delgaciju BiH će imati u biatlonu i nordijskom skijanju. Osmoro takmičara će nastupati u obje displine, dok će dvoje nastupati samo u nordijskom skijanju, a bh. tim čine: Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović.

"Nadam se ću upoznati mnogo novih prijatelja, doživjeti mnogo lijepih uspomena i bit ću ponosna što ću predstavljati svoju zemlju na ovim igrama. Očekujem rezultat u skladu s mojim mogućnostima", poručila je Marija Jokić.

Selina Memić i Asja Klačar biće bh. predstavnice u snoubordu, a Sumeja Zaimović u umjetničkom klizanju. EYOF 2019. biće najmasoviji dosad sa rekordnim brojem predstavnika i takmičara iz 46 zemalja. Trajaće od 9. do 16. februara.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije