Olimpijske igre

I olimpijske medalje devalviraju

I olimpijske medalje devalviraju
I olimpijske medalje devalviraju

LONDON - Medalje koje dobijaju sportisti na ljetnoj Olimpijadi u Londonu su po obimu najveće u modernoj istoriji tih igara, ali su po sadržaju zlata siromašnije nego na prehodnoj najvećoj smotri svjetskog sporta u Pekingu.

Zlatna medalja, koju dobijaju pobjednici na igrama u Londonu, sastoji sa 92,5 odsto od srebra, sadrži 6,16 procenata bakra i svega 1,34 odsto zlata, prenosi portal Finmarket, uz napomenu da je cijena takvog odličja 500 dolara.

Vrijednost srebrne medalje, koju dobijaju osvajači drugog mjesta na Olimpijadi, iznosi 260 dolara. To je bezmalo upola manje nego što vrijedi najsjanije odličje, dok je vrijednost brozane medalje procijenjena na svega tri dolara.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je tržišna vrijednost olimpijskih medalja drastično veća i kao primjer navode "astronomsku" cijenu koju je za vlastito zlatno odličje dobio američki hokejaš Marke Velš.

Zlatna medalja koju je Velš " zaradio" kao član američkog hokejaškog tima prodata je, naime, na jednoj aukciji za 310.700 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije