Olimpijske igre

Kim Džong Unov bend nastupa na ZOI?

Kim Džong Unov bend nastupa na ZOI?
Foto: Ilustracija | Kim Džong Unov bend nastupa na ZOI?

Najpoznatija pop grupa iz Sjeverne Koreje, "Moranbong Band", čije članice je lično birao Kim Džong Un, zbog čega grupu zovu Kim Džong Unova grupa, mogla bi, kako piše "Guardian", da nastupi na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Ali, na njihovom repertoaru neće biti revolucionarne pjesme kojima se veliča sjevernokorejski vođa, zbog kojih su i postale nevjerovatno popularne u domovini.

Predstavnici dvije Koreje su u ponedjeljak sjeli za isti sto kako bi raspravili nastup sjevernokorejskih umjetnika na svečanosti otvaranja Igara u Pjongčangu, pa se tako i pojavila ideja o učešću "Maranbong Banda".

One neće biti jedine umjetnice iz Sjeverne Koreje oko kojih traju pregovori, već i neki drugi, poput orkestra "Samjiyeon" koji ima 140 članova, te još neke umjetničke grupe. 

Ali, "Moranbong Band" je jedna od rijetkih grupa iz Sjeverne Koreje koja je već neko vrijeme privlači pažnju i svjetske javnosti i čak imaju fan klubove po svijetu, prije svega u Japanu i još nekim azijskim državama.

Grupa je osnovana 2012. godine, ima deset članovi, a sve su visokopozicionirane vojne radnice, a sviraju i pjevaju miks prepjeva poznatih pjesama sa Zapada, kao i naravno pjesme koje veličaju režim Pjongjanga. Pjesma koju su ove djevojke, koje inače uvijek nastupaju oskudno obučene, posvetile velikom vođi Kim Džong Unu zove se "We Call Him Father", odnosno - "Zovemo ga našim ocem".

Ali, toj i sličnim pjesmama neće biti mjesta na Olimpijskim igrama i svaki pokušaj da cure iz grupe pokušaju "prošvercati" stihove kojima veličaju svog vođu biće kažnjen, najavili su iz Južne Koreje.

"Ako članice grupe, koje su inače formalno vojne radnice s vojnim činovima, dođu kod nas u vojnim uniformama, među ljudima u Južnoj Koreji to će izazvati priličnu nelagodu. Još veću kontroverezu izazvaće ukoliko budu pjevale u čast Kim Džong Una ili se dotaknu nuklearnih testova", objavili su iz Južne Koreje.

"Moranbong Band" na zapadu često zovu i sjevernokorejskim "Spice Girls", dok su neki otišli tako daleko da su datum 6. jula 2012. godine, dan kada je grupa osnovana, povezali s velikim uspjehom južnokorejskog pjevača "Psy"-ja i pjesme "Gangnam Style".

Naime, tvrde da osnivanje benda u vrijeme kada je "Gangnam Style" postao veliki svjetski hit nije bila slučajnost, već pomno osmišljena kampanja Kim Džong Una kojom je htio da pokaže da i "on ima konja za trku".

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije