Olimpijske igre

Kinezi sa 400 sportista idu po medalje u Rio

Kinezi sa 400 sportista idu po medalje u Rio
Kinezi sa 400 sportista idu po medalje u Rio

Prema sadašnjim procjenama preko 400 takmičara iz najmnogoljudnije zemlje svijeta se očekuje na borilištima predstojećih olimpijskih igara

Prije četiri godine u Londonu, 396 kineskih sportista se takmičilo u prestonici Engleske i osvojilo 88 medalja, uključujući 38 zlatnih. Bolji od Kineza bili su samo Amerikanci.

– Prema sadašnjoj procjeni, Kinu će predstavljati oko 400 takmičara, koji će se takmičiti u 220 disciplina u 26 sportova – izjavio je Liu Aiđie, pomoćnik direktora sektora za takmičarski sport u Ministarstvu Sporta Kine.

Ukupan broj kineskih takmičara bi do početka Igara mogao da naraste na oko 430-440 takmičara, ukoliko se rukometaši i ragbisti kvalifikuju, mada imaju male šanse da u tome uspiju.

Kinezi najveće uspjehe očekuju u sportovima u kojima tradicionalno dominiraju, kaže Aiđie, a to su stoni tenis, badminton, skokovi u vodu, streljaštvo, gimnastika i dizanje tegova. U navedenim sportovima Kina je u Pekingu 2008. godine od ukupno 51 medalje osvojila impozantnih 38!

Prethodnih godina, Kinezi su mnogo ulagali i u druge sportove, poput atletike, pa i na tom polju očekuju bolje rezultate i napad na medalje.

– Kineski atletičari moraju biti maksimalno spremni – dodao je Liu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije