Olimpijske igre

Maljković novi predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije

Maljković novi predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije
Maljković novi predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije

Proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković izabran je danas za novog predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije na Izbornoj skupštini.

Maljković je kao jedini kandidat za nasljednika Vlada Divca izabran bez glasanja na Skupštini OKS u Domu Vojske Srbije, pred 54 prisutna delegata.

"Radio sam u sedam zemlja i uvek se vodio principom iz Ušća. Prvi princip je da ko hoće da jede supu nema para za salatu, uvek ću se voditi interesima srpskog sporta. Drugi je da 45 godina čekam ovaj trenutak da doživim krunu karijere, njen sam trijumfalni zaštitnik. Kvantumom uloženog rada ispravljamo greške. OKS nikad neće gasiti svetla, biće otvoren za sve "male" sportove. Treća želja mi je da razvijamo i stvaramo nove osvajače medalja", rekao je Maljković predstavljajući svoj program.

Kako je naveo, ne želi da bude počasni predsjednik, već predsjednik rada i poručio da želi da se stvaraju novi centri van Beograda.

"Ne ponizni predsednik kao Makron, već radni. Politika Vlade Srbije za sport je izvanredna. Želimo u saradnji sa premijerom i ministarstvom omladine i sporta dislociramo neke sportove iz Beograda, u tim centrima moći ćemo da zaradimo neki dinar dolaskom drugih sportista. Uspeh u sportu se stvara, ne može preko noći ili čudom. Preko noći i slučajno se samo povećava natalitet".

Na Skupštini nije bilo Divca, kao i potpredsjednika Žarka Paspalja i Ivana Todorova, a sjednicom je predsjedavao predsjednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović.

Maljković je na čelo OKS dolazi nakon neuspjele Skupštine u decembru kada nije bilo kvoruma jer većina Saveza nije bila zadovoljna statutom.

Trenersku karijeru počeo je u Ušću, radio je u beogradskom Radničkom, Staroj Pazovi, bio pomoćnik u Crvenoj zvezdi, a potom vodio Jugoplastiku, Barselonu, Limož, Panatinaikos, Rasing, Unikahu, Real Madrid, Taukeramiku, Lokomotivu Kubanj, Cedevitu i reprezentaciju Slovenije.

Tokom bogate karijere osvojio čak četiri pehara Evrolige (sa Jugoplastikom dva puta, Limožom i Panatinaikosom), po jedan FIBA Interkontinentalnog kupa i FIBA Kupa Radivoja Koraća, kao i titule prvaka Jugoslavije, Francuske i Španije, dok je dva puta je bio proglašen za najboljeg trenera Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije