Olimpijske igre

Mun i Gutereš: ZOI će označiti početak globalnog mira

Mun i Gutereš: ZOI će označiti početak globalnog mira
Foto: Tanjug | Mun i Gutereš: ZOI će označiti početak globalnog mira

SEUL -- Južnokorejski predsjednik Mun Džae In i generalni sekretar UN Antonio Gutereš naduju se da će ZOl u Pjongčangu označiti početak izgradnje globalnog mira.

Te njihove poruke uslijedile su nakon njihovog sastanka na ručku u južnokorejskom gradu Gangneung koji se nalazi na 230 kilometara istočno od Seula, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

"Predsednik Mun je izrazio nadu da će putovanje generalnog sekretara Guteresa u Južnu Koreju promovisati 'inkluziju i solidarnost' koje su filozofija i duh Ujedinjenih nacija, zajedno sa porukom mira zimskih Olimpijskih igara, gdje će Južna Koreja, Sjeverna Koreja i ostatak svijeta postati jedno", navodi se u saopštenju za medije južnokorejskog predsjednika.

Mun je takođe naveo da će uložiti napore da se održi napredak u nedavno ponovo uspostavljenom dijalogu između Koreja i postarati se da on vodi ka mirnoj rezoluciji nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje.

Dvije Koreje vratile su se prošlog mjeseca dijalogu nakon dvogodišnjeg jeza, a kako bi dogovorili učešće Sjeverne Koreje na Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Ceremonija otvaranja ovogodišnjih zimskih Ilimpijskih igara zakazana je za danas, a njoj će prisustvovati 2.920 sportista iz 92 države svijeta, uključujući i Sjevernu Koreju.

Gutereš je, prema navodima Plave kuće, pohvalio Muna i njegovu vladu i njihove napore da smanje tenzije na Korejskom poluostrvu, navodeći da bi ove ZOI mogle da budu početak promocije mira u međunarodnoj zajednici.

"Izrazivši ponovo podršku politici naše vlade, (Gutereš) je rekao da će UN blisko saradjivati sa državom kako bi napori naše vlade vodili do denuklearizacije Sjeverne Koreje i uspostavljanja održivog mira, takodje naglašavajući da je mirna denuklearizacija Korejskog poluostrva jedno od glavnih ciljeva generalnog sekretara UN u 2018", navodi se u saopštenju Plave kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije