Olimpijske igre

Muzeju "ZOI 84" kolekcija markica

Muzeju "ZOI 84" kolekcija markica
Muzeju "ZOI 84" kolekcija markica

Povodom obilježavanja 31. godišnjice od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, sarajevski filatelista Taib Delić donirao je vrijednu kolekciju poštanskih markica Olimpijskom muzeju.

U zbirci se nalaze 354 poštanske markice sa motivima sarajevske olimpijade koje su izdate u 36 zemalja svijeta.

"Primili smo vrijednu kolekciju našeg doktora Taiba Delića, predsjednika Zdravstvene komisije Olimijskog komiteta BiH. On se potrudio da od 1984. pa do danas sakupi sve poštanske marke s tematikom 14. zimskih olimpijskih igara. Odlučio se za veoma lijep gest i zbirku poklonio našem olimpijskom muzeju, koji njeguje tradiciju ZOI i na taj način obogatio sadržaj muzeja", rekao je Marijan Kvesić, predsjednik OK BiH.

Donator kolekcije poštanskih markica naglasio je da one, prije svega, govore o tome kolika je važnost i veličina ZOI 1984.

"Filatelistička zbirka može se posmatrati kao istorijski dokument o jednom vremenu i našem gradu u njemu. Objavljivanjem poštanskih markica sa motivima ZOI '84 izdavači iz raznih zemalja ukazali su nam čast i poslali poruku o važnosti tog događaja. Ova zbirka govori o veličini događaja koji se prije 31 godinu desio u našem gradu. Njen veliki dio sakupio sam 1983. i 1984, a nakon toga sam je dopunjavao. S obzirom na to da Olimpijski muzej nikada nije imao sličnu kolekciju, sa zadovoljstvom sam odlučio da im je poklonim", rekao je Delić.

Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja, nije krio zadovoljstvo donacijom koju je dobila institucija koju on vodi.

"Zahvaljujući ovakvim kolekcijama buduće generacije moći će čuvati uspomenu na održavanje velikog sportskog događaja", zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije