Olimpijske igre

Nove retroaktivne kazne za Ruse zbog dopinga

Nove retroaktivne kazne za Ruse zbog dopinga
Nove retroaktivne kazne za Ruse zbog dopinga

Atletski savez Rusije retroaktivno je diskvalifikovao tri takmičarke sa Igara u Londonu 2012, pošto je na novom testiranju utvrđeno da su bile dopingovane.

Nijedna od njih nije osvojila medalju, ali je na novom testiranju utvrđeno da su koristile nedozvoljena stimulativna sredstva.

Diskvalifikovane su bacačice kladiva Marija Bespalova i Gulfija Kanafejeva, kao i troskokačica Viktorija Valjukevič.

Dikvalifikacija Bespalove i Hanafejeve znači da su sve tri Ruskinje koje su bacale kladivo 2012. bile pozitivne na doping testu. Šampionka je bila Tatjana Lisenko, ali je njoj u oktobru oduzeta zlatna medalja.

Valjukevičeva je bila osma u troskoku u Londonu, dva mjesta ispred zemljakinje Tatjane Lebedeve, kojoj su zbog dopinga oduzete dvije medalje iz Pekinga 2008. godine.

Atletski savez Rusije nije objavio na koje supstance su atletičarke bile pozitivne. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije se odmah oglasio.

Ovo je treći put daje Hanafejeva bila pozitivna na doping testu. Prvi put je služila suspenziju 2002. zbog dopinga, a 2008. zato što je svoj urin davala drugome za testiranje.

Bespalova trenutno služi četvorogodišnju suspenziju zato što je 2015. bila pozitivna na zabranjeni steroid.

Od kada je MOK počeo da testira uzorke iz 2008. i 2012, više od 30 ruskih takmičara u raznim sportovima bilo je pozitivno. Oni su tako postali najbrojniji u grupi od više od 100 pozitivnih testova. Još sedmoro Rusa je diskvalifikovano zbog doping prekršaja.

Kao posljedica toga, Rusija je izgubila 26 olimpijskih medalja, najviše u atletici.

(Beta, B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije