Olimpijske igre

OK Srbije najoštrije osudio odluku MOK-a

OK Srbije najoštrije osudio odluku MOK-a
OK Srbije najoštrije osudio odluku MOK-a

Olimpijski komitet Srbije (OKS) najoštrije je osudio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da uslovno primi Kosovo u svoje članstvo.

Kako se navodi u saopštenju, OK Srbije zvanično je uputio protest MOK-u zbog odluke da "primi u članstvo jednostrano proglašenu Republiku Kosovo".

"Olimpijski komitet Srbije najoštrije osuđuje odluku Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da primi u uslovno članstvo nacionalni olimpijski komitet jednostrano proglašene Republike Kosovo i shodno tome i zvanično je uputio protest Međunarodnom olimpijskom komitetu. Olimpijski komitet Srbije delovaće nadalje po ovom pitanju, shodno preporukama koje bude dobio od nadležnih institucija u Republici Srbiji. Konačna odluka o tome da li će jednostrano proglašena Republika Kosovo dobiti punopravno članstvo u MOK-u biće doneta na sednici Skupštine Međunarodnog olimpijskog komiteta, koja će biti održana u decembru u Monaku", navedeno je u saopštenju OKS.

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je u srijedu uveče da je Izvršni odbor te organizacije provizorno priznao Olimpijski komitet Kosova. MOK je naveo da je Kosovo ispunilo sve uslove da bude priznato, iako je dosadašnji običaj bio da se zemlje koje, poput Kosova, nisu članice UN-a ne prihvataju u članstvo.

"Odluka je donesena u interesu sportista na Kosovu, da bi se uklonila neizvjesnost koju oni imaju", piše u saopštenju MOK-a.

Kosovski sportisti će moći da učestvuju u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine. Ministar kulture, omladine i sporta u Vladi Kosova Memlji Krasnići izjavio je za RTK da je Kosovo postalo punopravni član MOK-a. Mogućnost da Olimpijski komitet Kosova bude primljen u članstvo MOK-a najavio je predsjednik OKK Besim Hasani, gostujući na RTV 21. On je rekao da je prijem Kosova u MOK završena stvar i da se odluka može očekivati i prije petka, kada je najavljeno da će Izvršni odbor MOK-a raspravljati o prijemu. Hasani je rekao da su zahtjev za članstvo u MOK podnijeli pošto su dobili garancije od uticajnih ličnosti Komiteta da će zahtjev biti sigurno prihvaćen i OKK postati član MOK-a.

Kosovo je kao samostalnu državu do sada priznalo 108 članica Ujedinjenih naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije