Olimpijske igre

Olimpijski komitet BiH: Bez podrške nema rezultata

Olimpijski komitet BiH: Bez podrške nema rezultata
Olimpijski komitet BiH: Bez podrške nema rezultata

S obzirom na uvjete u kojima se naš sport razvija i kako se finansira, sam nastup naših 11 sportista na Olimpijskim igrama je uspjeh, ali rezultati nedostaju jer društvo nema kvalitetan stav prema sportu, istakao je Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

U saopštenju OK BiH povodom nastupa sportista na nedavno završenim OI u Rio de Žaneiru stoji da BiH i na sljedećim OI samo čudom i ogromnim odricanjem pojedinca može osvojiti medalju u konkurenciji 207 država. Takođe, navedeno je da u OK BiH nisu zadovolji rezultatima, ali da su, osim kuglaša, oni bili očekivani. Amelu Tuki je u trci na 800 m nedostajlo dva mjesta ili jedan metar za finale, a džudistkinja Larisa Cerić je na poene izgubila od protivnice koju je nedavno savladala. Iz OK BiH su istakli da se društveno-političkim odnosom nagomilavaju problemi u sportu i guše klubove i saveze koji proizvode vrhunske sportiste i o čemu oni stalno govore, te dodali:

"Probleme pokušavamo riješiti s nadležnima, ali nam naš status nebudžetskog udruženja građana bez izvršne političke moći onemogućava da namjere realizujemo. Rezultati će ostati isti, osim povremenih bljeskova pojedinaca ili timova, sve dok se odnos prema sportu, klubovima i savezima i OK BiH temeljno ne promijeni i sport jedinstveno podrži od svih nivoa vlasti. U takvom ambijentu ćemo imati pravo zahtijevati da sportisti ostvare naš zajednički cilj - prvu olimpijsku medalju za BiH", istakli su iz OK BiH.

Kvesić navodi da je situacija bolja nego ranije:

"Moram priznati da imamo kvalitetniji odnos s Ministarstvom civilnih poslova BiH i entitetskim ministarstvima sporta i nadam se da ćemo zajednički uspjeti da nađemo mehanizme za kvalitetnije finansiranje sporta. Svjesni smo da je naša društveno-politička situacija složena i da se ništa ne može riješiti preko noći, ali moramo raditi na stvaranju boljih uslova i da dođemo u situaciju da se približimo rezultatima prvih susjeda, tu mislim na Hrvatsku (10 medalja) i Srbiju (8)", istakao je Kvesić za "Nezavisne".

Dodao je da OK BiH od Ministarstva civilnih poslova ima obećanje da će dobiti 70.000 KM, od Federalnog ministarstva kulture i sporta 50.000 KM, te Ministartsva porodice, omladine i sporta RS da će izdvojiti novac.

"Srbija je u pripreme olimpijaca uložila 8,5 miliona evra, a osvajči medalja su nagrađeni sa tri miliona evra. Hrvatska je najkvalitetnije riješila pitanje finansiranja sporta, iz proračuna države se izdvajaju 133 miliona kuna (17.744.429 evra) i imaju prihod od olimpijske lutrije između devet i 12 miliona evra, tu je i marketing..., a mi realiziramo svaki dostupni projekat kako bismo im bar simbolično pomogli", rekao je Kvesić.

Alić: Više rada i sponzora

Bacač kugle Hamza Alić rekao je da olimpijci nisu zadovoljni plasmanima na OI.

"Sport je takav - pun uspona i padova, tako da ne možemo previše zamjeriti našim sportistima. BiH je imala tim koji je dao sve od sebe i to je kvalitet koji posjedujemo. U budućnosti treba mnogo više raditi i trenirati, ali i tražiti sponzore koji će to finansirati", kazao je Alić za Klix.

U Riju su nastupili i Amel Tuka, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lusija Kimani (atletika), Amina Kajtaz, Mihajlo Čeprkalo (plivanje), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (džudo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

10 medalja osvojila Hrvatska

8 medalja osvojila Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije