Olimpijske igre

Petnaestogodišnja Zagitova magijom na ledu do zlata na ZOI

Petnaestogodišnja Zagitova magijom na ledu do zlata na ZOI
Foto: Ilustracija | Petnaestogodišnja Zagitova magijom na ledu do zlata na ZOI

Ruke su mi se tresle, ali tijelo je radilo ono što sam trenirala. Ne mogu da vjerujem da sam olimpijska šampionka. Postoji mnogo titula koje se mogu osvojiti, ali olimpijska je najveća, rekla je petnaestogodišnja Alina Zagitova nakon osvajanja zlatne medalje u umjetničkom klizanju na OI u Pjongčangu.

Ona je u petak trijumfovala sa 239,57 bodova, u kratkom programu je osvojila 82,92 boda, a u slobodnom 156,65, te donijela prvo zlato Olimpijskom timu iz Rusije na Igrama u Južnoj Koreji.

S obzirom na to da Rusi zbog doping skandala na OI u Sočiju 2014. u Pjongčangu nastupaju kao olimpijci iz Rusije, bez isticanja ruske zastave i intoniranja himne, Zagitova nije mogla da istakne boje svoje zemlje. Odbila je da kaže da li će biti razočarana što neće vidjeti zastavu Rusije, ali je osvajačica srebrne medalje Ruskinja Evgenija Medvedeva imala šta da kaže.

"Nije važno kakve su okolnosti, ljudi znaju ko smo, a danas smo to i dokazale", izjavila je Medvedeva, koja je o nastupu rekla da se osjećala kao Ana Karenjina u filmu, da je dala sve što je mogla od sebe i da ni za čim ne žali.

Zagitova je postala druga najmlađa osvajačica olimpijskog zlata nakon Tare Lipinski, koja je 1998. bila 26 dana mlađa kada je postala šampionka u Naganu. Medvedeva se radovala srebru sa 238,26 bodova, a osvajačica bronzane medalje Kanađanka Ketlin Ozmond takmičenje je završila sa 231,02 boda.

Do drugog zlata stigao je Holanđanin Kjeld Nuis, koji je nakon trke na 1.500 metara u brzom klizanju trijumfovao i na dionici dugoj 1.000 metara (1.07.95) te objedinio titule svjetskog i olimpijskog šampiona u obje discipline. Srebro je u neizvjesnoj trci osvojio Norvežanin Havard Lorencen (1.07.99), a bronzu Tae Jun Kim iz Južne Koreje (1.08.22).

Takmičenje je stiglo do kraja i u ski-krosu u slobodnom skijanju. Kanadska skijašica Kelsi Serva, koja je u Sočiju bila druga, osvojila je zlatnu medalju nakon odličnog nastupa u finalu. Srebro je osvojila njena sunarodnica Britani Felan, a do bronze je stigla svjetska šampionka u ski-krosu iz 2013. Švajcarkinja Fani Smit. Posljednje mjesto u finalu zauzela je svjetska šampionka Šveđanka Sandra Neslun.

U biatlonskoj štafeti 4x7,5 km Šveđani Pepe Femling, Jesper Nelin, Sebastijan Samuelson i Fredrik Lindstrem su trijumfovali (15.16.5 minuta) ispred Norvežana (1.16.12) i Nijemaca (1.17.23).

U meču za bronzanu medalju u karlingu u konkurenciji muškaraca Švajcarci su savladali Kanadu rezultatom 7:5, a za titulu će se u subotu (7.35) boriti Šveđani i Amerikanci. U finale u konkurenciji dama plasirali su se Južna Koreja, koja je savladala Japan 8:7, i Švedska, koja je rezultatom 10:5 pobijedila tim Velike Britanije. To finale je na programu u nedjelju (1.05), posljednjeg dana Igara.

Devetostruki olimpijski šampioni u hokeju na ledu Kanađani neće braniti titulu pošto su u polufinalu rezultatom 3:4 izgubili od Njemačke, koja će za zlato igrati sa Olimpijskim timom Rusije, koji je pobijedio Češku 3:0.

Sergejeva dopingovana

Nadežda Sergejeva, takmičarka u bobu, pala je na doping testu tokom ZOI u Pjongčangu, te postala drugi sportista iz Rusije koji je bio pozitivan tokom ovogodišnjih OI.

Ruska bob federacija objavila je da je Sergejeva bila pozitivna na lijek za srce koji joj nije prepisao ruski ljekarski tim te da je uzorak koji je dala 18. februara bio pozitivan, a da je onaj uzet pet dana ranije bio negativan.

Prije nje na doping testu pao je Aleksander Krušelnickij, kojem je oduzeta bronzana medalja u karlingu.

MEDALJE

Zemlja             Zlato     Srebro  Bronza  Ukupno

1. Norveška        13       14         10          37

2. Njemačka       13         7          6           26

3. Kanada          10         8          9            27

4. SAD                 8          7         6            21

5. Holandija         8          6         4            18

6. Švedska           6         5         0            11

7. Francuska        5        4          6            15

8. Austrija             5        2         6             13

9. Južna Koreja    4        4         4            12

10. Švajcarska      3        6        4            13

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije