Olimpijske igre

Rusija kandidat za OI 2028?

Rusija kandidat za OI 2028?
Rusija kandidat za OI 2028?

Rusija bi mogla da se kandiduje za domaćina Olimpijskih igara 2028. godine, pošto će vlada podržati jednog od tri moguća kandidata grada domaćina.

Ruskim atletičarima je bilo zabranjeno učešće na prethodnim Olimpijskim igrama u Riju zbog navoda o sistemskom dopingu, koji je, navodno, pokrio i Igre u Londonu 2012. i dvije godine kasnije Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Soči je jedan od tri moguća kandidata za domaćina Igara 2028. godine, pored Kazanja i Sankt Peterburga.

"Nekoliko gradova u Rusiji spremno je da organizije Olimpijske igre, a to su Kazanj, Soči i Sankt Peterburg. Ti gradovi su u stanju da podnesu kandidature. Imamo dobro iskustvo organizacije Igara u Sočiju. Siguran sam da je Rusija sposobna da organizuje velike sportske događaje na najvišem nivou", rekao je predsjednik Ruskog olimpijskog komiteta (ROC) Aleksandar Žukov, prenio je TASS.

Međuanarodna atletska federacija (IAAF) juče je produžila suspenziju ruskim atletičarima, koji će tako propustiti Svjetsko prvenstvo u Londonu ove godine. Pojedini ruski atletičati će moći da se takmiče kao neutralni sportisti ako zadovolje kriterijume testiranja.

IAAF je u novembru prošle godine suspendovala ruske sportiste iz međunarodnih takmičenja poslije izvještaja komisije Svjetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu koji je navodno prikrivala i podržavala država.

Predsjednik IAAF Sebastijan Kou je rekao da ukidanje suspenzije Rusiji ne treba očekivati prije novembra. Radna grupa IAAF kritikovala je juče zamjenika ruskog premijera Vitalija Mutka, koji je u vrijeme nametanja suspenzije bio ministar sporta, zbog "izjava koje nisu od pomoći".

Mutko je danas rekao da suspenzija ruskih atletičara i dalje traje "zato što su se mnogi treneri specijalizovali u dopingu svojih sportista".

(B92, Beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije