Olimpijske igre

"Ruski zvaničnici priznali doping program"

"Ruski zvaničnici priznali doping program"
"Ruski zvaničnici priznali doping program"

NJUJORK - Ruski zvaničnici agencije protiv dopinga prvi put su priznali postojanje doping sistema u njihovoj zemlji koji je pogodio svjetski sport, objavio je New York Times.

"To je institucionalna zavjera", izjavila je za njujorški list Ana Antseliovič, izvršna direktorka nacionalne ruske Antidoping agencije.

Agencija AFP napominje da je tekst u New York Times datiran iz Moskve.

Antseliovič i drugi koji su dali izjave i dalje odbacuju optužbe da je "država sponzorisala doping šemu", ističući da istaknuti zvaničnici vlade nisu u tome učestvovali.

U poslednjem izvještaju Svjetske andidoping agencije (WADA) navodi se da je više od 1.000 ruskih sportista učestvovalio u programu, za koji je i država znala, od 2011. do 2015. godine.

Nekadašnji prvi čovjek ruskog sporta Vitali Smirnov, kog je na funkciju postavio ruski predsjednik Vladimir Putin, priznao je da je bilo grešaka u doping sistemu.

"Ne želim da pričam umjesto odgovornih judi. Iz mog ugla, kao bivši ministar sporta i predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije, napravljene su greške", rekao je Smirnov za Njujork Tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije