Olimpijske igre

Ruskinja ostala bez zlata iz Londona

Ruskinja ostala bez zlata iz Londona
Ruskinja ostala bez zlata iz Londona

Marija Savinova, osvajačica zlata sa Olimpijskih igara u Londonu na 800 metara, ostala je bez najsjajnijeg odličja zbog dopinga.

Savinovoj je oduzeto zlato, što znači da su joj svi rezultati od 2010. do 2013. poništeni zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava.

Ona je 2012. u prijestonici Engleske pobijedila Kaster Semenju koja je bila druga, baš kao i na Svjetskom prvenstvu u Daeguu godinu dana ranije, dok je 2010. na Evropskom prvenstvu uzela bronzu ispred Britanke Dženi Medous.

Sada obje takmičarke mogu da dobiju medalje jačeg sjaja sa spomenutih takmičenja.

Osim što će joj biti poništeni svi uspjesi, Ruskinji je potvrđena suspenzija od četiri godine, čiji je početak 2015. godine.

"Na osnovu jasnih dokaza, uključujući i one sa biološkog pasoša, potvrđeno je da je Marija Savinova koristila doping od 26. jula 2010. godine (početak Evropskog prvenstva u Barseloni) do 19. avgusta 2013. godine (dan poslije završetka Svjetskog prvenstva u Moskvi). Posljedica je period suspenzije sa početkom od 24. avgusta 2015. i svi rezultati između 26. jula 2010. i 19. avgusta 2013. su poništeni, sve medalje oduzete, baš kao i sav zarađeni novac od takmičenja“, stoji u saopštenju Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije