Olimpijske igre

Sirijski izbjeglica nosi olimpijsku baklju

Sirijski izbjeglica nosi olimpijsku baklju
Sirijski izbjeglica nosi olimpijsku baklju

Sirijski sportista koji je izgubio nogu u bombardovanju i pronašao utočište u Grčkoj nosiće olimpijsku baljku kroz izbjeglički kamp u Atini, saopštio je danas UNHCR.

Ibrahim al Husein /27/ nosiće baklju sljedeće sedmice kroz kamp Eleonas, gdje je privremeno smješteno 1.500 tražilaca azila.

Olimpijski plamen upaljen je juče u Hramu Here, u drevnoj Olimpiji, i biće nošen širom svijeta do početka Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 5. avgusta.

Husein, koji dolazi iz sirijske provincije Deir ez Zor, bio je prije rata električar, ali i šampionski plivač i džudista, prenio je AFP.

On je izgubio nogu u bombardovanju i potom pobjegao u Tursku. Odatle je stigao na grčko ostrvo Samos 2014. godine u gumenom čamcu.

Husein je zatražio azil u Grčkoj, a od države je dobio protezu. On sada radi u jednom kafiću u Atini, živi u iznajmljenom stanu i i dalje intenzivno prati sportska dešavanja.

On igra košarku u kolicima za osobe sa invaliditetom i u stanju je da prepliva 50 metara za 28 sekundi.

Husein je izjavio da mu je čast da ponese olimpijsku baklju i da to čini za sebe, ali i u ime Sirijaca, svih izbjeglica, Grčke, sporta i svog plivačkog i košarkaškog kluba, objavljeno je na veb sajtu UNHCR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije