Olimpijske igre

Sjevernokorejska delegacija stigla u Južnu Koreju uoči ZOI

Sjevernokorejska delegacija stigla u Južnu Koreju uoči ZOI
Foto: N.N. | Sjevernokorejska delegacija stigla u Južnu Koreju uoči ZOI

SEUL - U istočni južnokorejski grad Gangnueng jutros je doputovala sjevenokorejska delegacija koja treba da provjeri kako teku pripreme za odlazak umjetničke grupe te zemlje na Zimske olimpijske igre koje će se idućeg mjeseca održati u Južnoj Koreji.

Danas je put između dve Koreje prvi put upotrebljen otkako je početkom 2016. prestao da radi industrijski kompleks Kaesong.

Sedmočlanu sjevernokorejsku delegaciju predvodi Hjon Song-col, šef orkestra "Samđijon", poznata kao jedna od najuticajnijih žena u Sjevernoj Koreji, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Hjon je, takođe, vođa poznate sjevernokorejske ženske muzičke grupe "Moranbong bend", za koju mediji navode da je osnovana po nalogu lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-una, a kruže glasine i da je ona Kimova bivša devojka.

Po dolasku u Južnu Koreju, Hjon nije željela da odgovara na pitanja novinara.

Inače, sjevernokorejska delegacija je pod jakim obezbjeđenjem tokom dvodnevne posjete.

Delegacija planira da provjeri scenu, audio sistem i druge uslove za svoj predstojeći nastup tokom ZOI u novoj koncertnoj sali u Gangneungu, 260 kilometara od Seula, a namjerava i da razgovara o programu.

Pjongjang je pristao da učestvuje na ZOI, od 9. do 25. februara, i na 10-dnevnim Paraolimpijskim igrama počev od 9. marta, koje će biti održane u istočnim gradovima Južne Koreje Pjongčang i Gangneung.

Sjeverna Koreja će poslati 22 sportista na ZOI, a oni će se nadmetati u tri sporta i pet disciplina, saopštio je juče Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Pjongjang planira da pošalje i 140-članu umjetničku grupu, koja se sastoji od orkestra, pjevača i plesača, a održaće koncerte u Seulu i Gangneungu.

Pjongjang i Seul su se dogovorili da marširaju pod jedinstvenom zastavom na svečanom otvaranju Olimpijade, a imaće i jedinstven tim u ženskom hokeju na ledu, navodi se u saopštenju MOK-a, kojim su potvrđeni raniji navodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije