Olimpijske igre

Strah od Zika: Kenija slijedi SAD, možda neće u Rio

Strah od Zika: Kenija slijedi SAD, možda neće u Rio
Strah od Zika: Kenija slijedi SAD, možda neće u Rio

Raste broj zemalja koje razmatraju odsustvo sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru zbog epidemije virusa Zika.

Nakon SAD, povlačenje sa predstojećih igara u Brazilu razmatra i Olimpijski komitet Kenije.

Kenijci na Igrama uglavnom dominiraju u atletici, prije svega na srednjim i dugim prugama, pa su od 86 medalja 79 osvojili na stazi, od toga 24 zlatna odličja. Na posljednjim igrama u Londonu samo dva od ukupno 11 medalja.

"Ukoliko virus Zika dostigne razmjere epidemije, nećemo rizikovati živote Kenijaca u Riju", rekao je predsjednik OK Kenije Kipčoge Keino.

U međuvremenu, OK SAD je poručio sportskim federacijama da bi sportisti i članovi timova trebalo da razmotre nastup u Riiju iz istog razloga.

Dok odsustvo Kenijaca ne bi bilo toliko pogubno pod organizatore u Riju, povlačenje SAD bi moglo dovesti do debakla Igara u Brazilu.

Virus zika je otkriven 1947. godine, ali je decenijama uzrokovao samo blaže zdravstvene teškoće, a posljednjih mjeseci je doveden u vezu sa naglim rastom broja slučajeva rađanja djece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti, virus zika je sada prisutan u više od 20 zemalja, uglavnom u centralnoj i Južnoj Americi.

Zasad ne postoji vakcina protiv ovog virusa, koji je srodan sa denga groznicom. Naučnici već godinama nastoje da proizvedu lijek protiv denge, ali bez uspjeha.

(N.N/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije