Olimpijske igre

Trnovit put ka slavi Je Šiven

Trnovit put ka slavi Je Šiven
Trnovit put ka slavi Je Šiven

Sa samo 16 godina kineska plivačica Je Šiven uspjela je da postane senzacija Olimpijskih igara i sada živi svoje snove, iz kojih su pokušali da je probude i američki treneri osuvši paljbu da je dopingovana.

Na tu priču tačku je stavio predsjednik Olimpijskog komiteta Velike Britanije lord Kolin Mojnihan, rekavši da je ona prošla kroz kompletan program Svjetske antidoping agencije i zaslužuje poštovanje za talenat koji ima. Priča o dopingu sigurno nije najveći problem sa kojim se Je srela u svojoj ne baš dugoj, ali uspješnoj karijeri - put do slave bio je trnovit, a to najbolje znaju njeni roditelji.

"Istjerivali su je iz ženskih svlačionica jer je ličila na dječaka. Voljela je da nosi kratku kosu, a mrzila je kapicu za plivanje. Od 11. do 14. godine morala je da daje svoj telefon Komunističkoj partiji, a u suzama je s nama razgovarala u rijetkim pauzama iscrpljujućih treninga. Viđali smo je samo jednom nedjeljno", rekao je njen otac Je Kingsong.

Već kao šestogodišnja djevojčica, iz osnovne škole je preseljena u elitnu sportsku akademiju - njen život je tada bio podređen cilju Kine da vlada svjetskim sportom.

"Prošle godine je bila na visinskim pripremama i imala je problem da se prilagodi. Plakala nam je preko telefona zato što je loše plivala, bodrili smo je, ali to nije lako preko telefona, nismo mogli da budemo uz svoje dijete. A prije toga, ni to nismo mogli - uzimali su joj telefon kako bi mogla da se posveti putu ka slavi za sebe i svoju zemlju. Ali vrijedilo je. Tako se ponosimo njom i njenim uspjehom", rekla je njena majka Ning Jiking.

Otac zlatne olimpijke je obrazložio i razliku u stvaranju uspjeha na Zapadu i u Kini.

"Na Zapadu plaćate trenera da od vas napravi uspješnog sportistu. U Kini država plaća, pa morate da se žrtvujete da biste dobili uspjeh. Ovakvi sportovi su naročito surovi po radu i snazi konkurencije, pa nije lako probiti se do vrha", rekao je Kingsong.

Uspjeh mlade Je je postao i politički mamac za diplomate sa svih strana, koji prisvajaju ili osporavaju njen uspjeh, što je i nju dodatno psihički iscrpilo. Nije ni čudo, s obzirom na to da je posljednjih 50 metara isplivala brže od pobjednika u muškoj konkurenciji Rajana Lohtea.

"Ona je uvijek imala muški karakter. Kada se igrala i padala nije plakala, snažna je, a imala je grube i snažne ruke i kao dijete. Kada je napunila 14 godina postalo je teško kontrolisati je, nije imala strpljenja ni za koga, ponekad nije htjela da sluša, ali nikad nije htjela da odustane od plivanja. Prekretnicu je imala sa 11 godina, kada se priključila profesionalcima. Rekao sam joj da je to velika odluka, da će joj se život promijeniti, moraće da prihvati velika odricanja. Odgovorila mi je: 'Želim to'", zaključio je ponosni Kingsong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije