Olimpijske igre

U susret OI u Riju: Jedrenje

U susret OI u Riju: Jedrenje
U susret OI u Riju: Jedrenje

Jedrenje je vještina plovidbe uz pomoć vjetra kao pokretačke snage. Može biti rekreativno ili sportsko, a jedriti se može na dasci, u čamcu ili brodu, na jezeru ili moru.

Jedrilice su se koristile za razonodu bogatih u Engleskoj i Holandiji u 17. vijeku. Prvi jahting klub je osnovan 1720. u Korku u Irskoj. Ovaj klub je prvi organizovao takmičenje u jedrenju (regatu) 1749. U drugoj polovini 19. vijeka počele su masovno da se održavaju trke jedrilica po Evropi i Sjevernoj Americi. Jedna od najpoznatijih regata Kup Amerika je prvi put organizovana 1851, a Kilska nedjelja (godišnji svjetski festival jedriličarstva) 1882. 

Na kongresu u Parizu u junu 1894. godine izražena je želja da se nautički sportovi (veslanje, jedrenje, plivanje) uvrste u program olimpijskih sportova, a jedrenje je prvi put uvršteno u program OI 1900. u Parizu.

Prvobitni plan je bio da se to uradi na prvim modernim Igrama 1896. u Atini, ali do toga nije došlo zbog loših vremenskih uslova. Nakon inauguracije u Parizu, jedrenje je prisutno na svim Olimpijskim igrama, sa izuzetkom 1904. U početku su jedrenjem dominirali veći brodovi sa posadama od 12 članova. Počevši od 1924, a naročito od 1950. naovamo povećao se trend dizajniranja sve manjih i manjih brodova sa manjim brojem jedriličara. Takmičenja u jedrenju na OI se organizuju u skladu sa pravilima definisanim od strane Međunarodne jedriličarske federacije. Olimpijske trke se danas sprovode na brodovima koji su kategorisani po klasama, a prema njihovim težinama i dimenzijama.

Na OI u Rio de Žaneiru će se koristiti šest klasa jedrilica, a pored već poznatih (470, 49er/49erFX (fortinajner), RSX, Laser, Laser radijal i Fin) ove godine je uvedena nova, Nakra 17. U pitanju je brod sa dva trupa tj. katamaran, a još jedna zanimljivost vezana za ovo novo plovilo koje će osim u Riju biti i na OI u Tokiju 2012. je što ga čini dvočlana muško-ženska posada. Katamarani su bili na OI od 1976. pa sve do Pekinga 2008, kada su izbačeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije