Olimpijske igre

U susret OI u Riju: Ragbi

U susret OI u Riju: Ragbi
U susret OI u Riju: Ragbi

Istorijski gledano, početak ragbi sporta vremenski se vezuje za 1823. godinu. Gradić Ragbi u grofoviji Varvik u srednjoj Engleskoj, u to vrijeme (viktorijansko doba) je bio poznat po vrlo jakoj školi - koledžu.

Pored dobijanja akademskih zvanja, u toj školi su se kod mladih razvijale i različite sportske aktivnosti. Mnogi roditelji koji su željeli da svoju djecu što više obrazuju slali su ih upravo u tu školu. Jedan od đaka te škole bio je i Vilijam Veb Elis. Njegovo ime je ušlo u istoriju kao ime pokretača i osnivača modernog ragbi sporta. U jesen 1823. u Ragbiju, gdje je išao u školu, tokom sportskih aktivnosti, u jednoj igri uzeo je loptu u ruke i potrčao ka protivničkoj liniji poentiranja.

Element igre u kojoj se trči i nosi lopta u rukama i gdje se poentiranje ostvaruje spuštanjem lopte na teren, u oivičenom prostoru, bio je sasvim nov. U to vrijeme lopta je smjela samo da se gura, bilo nogama, bilo rukama, ali nije smjela da se nosi. To što je Viliam Veb Elis uzeo loptu u ruke nije ni najmanje zbunilo njegove protivnike, nego su obaranjem pokušali da ga zaustave. Engleska konzervativna publika je prihvatila ovu novost i tog momenta se može reći da je započela istorija sporta za koji kažu da je huliganski sport za džentlmene.

Ragbi se prvi put pojavio na Olimpijskim igrama 1900. u Parizu i sve do 1924. je bio na programu Igara, kada ga ukidaju sve do Rio de Žaneira 2016. Zanimljivo je da je prvu ragbi utakmicu koja je odigrana u Parizu 1900. sudio Pjer de Kuberten, tvorac modernih Olimpijskih igara.

Dvije glavne vrste ragbija su ragbi 13 (rabi liga) i ragbi 15 (ragbi junion), a osim broja igrača, razlikuju se i po pravilima. Dvije struje razlikuju se među sobom kao dva različita sporta, s različitim savezima. Postoje i verzije s manje igrača - ragbi sedam po pravilima ragbi 15 i ragbi devet po pravilima ragbija 13. Ove verzije se odlikuju manjim brojem kontakata, bržom igrom i traju kraće. U posljednje vrijeme postaje veoma popularan i ragbi na pijesku.

Najosnovnije pravilo svih ragbija je da se lopta ne smije bacati i dodavati naprijed, osim kada se šutira. Cilj igre je prenijeti loptu u protivnički gol prostor - esej. Za to se dobija određeni broj poena, a zatim se šutira pretvaranje za manji broj poena. Tačan broj poena zavisi od ragbija do ragbija. Najveću popularnost ragbi je postigao u Engleskoj, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Francuskoj, Italiji i Rumuniji, tako da su sve ove zemlje ostvarivale najveće rezultate na takmičenjima. (Agencije)

Ragbi 15 je bio na OI 1900, 1908, 1920. i 1924.

Ragbi sedam su izmislila dva mesara u Melrouzu, u Škotskoj, 1988.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije