Olimpijske igre

U susret Riju: Ženska sportska gimnastika

U susret Riju: Ženska sportska gimnastika
U susret Riju: Ženska sportska gimnastika

Sportska gimnastika je najraširenija i najpoznatija disciplina gimnastike, a u današnjem obliku je nastala u 19. vijeku u Njemačkoj i Čehoslovačkoj.

Postoje zapisi o gimnastičkim vježbama još u staroj Kini i Indiji, u Staroj Grčkoj je bila važna kao dio pripreme vojnika, a ocem sportske gimnastike smatra se Nijemac Fridrih Ludvig Jan, koji je prezentovao veći broj gimnastičkih sprava, od kojih se neke, kao što je paralelni razboj, koriste i danas.

Sportska gimnastika je u olimpijskom programu od prvih Igara, odnosno od 1896. godine. Ipak, ženama je takmičenje u sportskoj gimnastici dozvoljeno tek na Olimpijskim igrama 1928. godine. Žene će se takmičiti i ove godine u Rio de Žaneiru (Olimpijske igre počinju 3. avgusta) i to u četiri discipline - na parteru, dvovisinskom razboju, preskoku i gredi. Iako sama vježba, zavisno od sprave, može trajati relativno kratko (na primjer na gredi traje 90 sekundi), fizički je veoma zahtjevna, a od takmičara traži snagu, pokretljivost, izdržljivost i koordinaciju u prostoru najvišeg nivoa.

Kada je riječ o preskoku gimnastičarka se nakon zaleta, koji iznosi najviše 25 metara, odrazi s odskočne daske prema konju za preskok praveći višestruke okrete. Jedna od disciplina koje privlače najveću pažnju gledalaca je dvovisinski razboj. Izvođenje vježbi na ovoj spravi podrazumijeva izuzetnu snagu, koordinaciju pokreta i hrabrost, a u prvi plan gracioznost i spretnost gimnastičarke. Vježbe na gredi sadrže umjetničke kombinacije i akrobatske elemente i zahtijevaju fleksibilnost i sigurnost, baš kao i vježbe na parteru. Prilikom takmičenja na parteru gimnastičarka pokazuje ravnotežu i usklađenost pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije