Olimpijske igre

Ugrožen sistem sporta

Ugrožen sistem sporta
Ugrožen sistem sporta

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Srbije, rekao je da je odlukom o prijemu Kosova u Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ugrožen cijeli svjetski sport.

Kosovo je danas primljeno u punopravno članstvo MOK-a i moći će da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, što je šokiralo srpsku javnost.

"Kao ministar sporta smatram da ovakva odluka prvenstveno nije dobra za sport na međunarodnom nivou, jer ubuduće otvara mnoge, do sada nepoznate presedane, koji ozbiljno prete da ugroze sistem sporta na svetskom planu. Koji su motivi i razlozi za donošenje jedne ovakve odluka i da tzv. država sa tla Evrope, koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, bude primljena u članstvo? To dosad nikada nije urađeno. I to u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu, koji nije priznao Kosovo", izjavio je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Srbije.

On se upitao koji su pravi kriterijumi za prijem u MOK:

"Kako će se to odraziti na dalji rad ove najviše međunarodne sportske organizacije za olimpijske sportove i šta su sada kriterijumi za prijem u tu organizaciju, šta su uslovi i ko tumači uslove propisane Olimpijskom poveljom i da li to znači da su ti uslovi proizvoljni i da se tumače od slučaja do slučaja, najblaže rečeno je krajnje nejasno. Žao mi je što je sport postao teren za politički motivisane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta u budućnosti nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medelje smatram izuzetno lošim i pogrešnim. Sa svoje strane uložićemo maksimalne napore da sprečimo sve negativne pojave i događaje koji mogu da uslede kao posledica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih takmičenja."

Predsjednik MOK-a Tomas Bah potvrdio je da je OK Srbije, iako nevoljno, prihvatio prijem Kosova u MOK i da nije uputio zvaničan protest.

"Nije bilo formalnog protesta. Konsultovali smo se sa Olimpijskim komitetom Srbije i drugim zainteresovanim zemljama u regionu povodom ovog pitanja", rekao je Bah i dodao da je predsjednik OKS Vlade Divac izrazio nezadovoljstvo odlukom da Kosovo bude primljeno u MOK, ali da je prihvatio tu odluku "u interesu sportista Kosova".

Kosovo je tako postalo 205. član MOK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije