Olimpijske igre

Upucaj goluba i "pedalaj" 12 sati

Upucaj goluba i "pedalaj" 12 sati
Upucaj goluba i "pedalaj" 12 sati

Šahisti već dugo bezuspješno biju bitku da se nađu na olimpijskoj pozornici, ali zato su uspjeli neki sportovi za koje je malo reći da su čudni.

OI 1900. održane su u Parizu i nisu bile interesantne. Jedan od ponuđenih sportova bilo je plivanje s preprekama, disciplina u kojoj su na plivačkoj stazi bile postavljene prepreke u obliku stubova i brodova. Uz sve prepreke, takmičari su se morali boriti i sa snažnim strujama rijeke Sene.

Mahanje čunjevima pomalo podsjeća na ritmičku gimnastiku s čunjevima za kuglanje kao rekvizitima, a ovaj sport predstavljen je na Igrama 1904. Nije nikoga oduševio pa je izbačen, ali ponovo se pojavio 1932. Za razliku od žongliranja, sportista nije smio da iz ruku pusti čunjeve, a najveći broj bodova dobijao se za koreografiju.

Godine 1992. hokej na koturaljkama bio je demonstracioni sport na OI u Barseloni. Može se igrati na svim podlogama koje su pogodne za koturaljke, a igra se pakom ili lopticom.

"La Canne" ili "štapovanje" je francuska borbena vještina slična mačevanju, ali umjesto mača takmičari koriste štap, koja se na OI pojavila 1924. Moris Sari standardizovao ju je kao sportsko takmičenje tek sedamdesetih godina.

Iako zvuči pomalo zastrašujuće, dvoboj pištoljima je bio dio Olimpijskih igara od 1906. do 1912. Ipak, nisu učestvovala dva živa čovjeka. Takmičari su pucali iz pištolja u lutku odjevenu u frak, koja je na grudima imala metu.

Gađanje živih golubova - ova "krvava" disciplina održana je samo jednom, na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. Ubijeno je gotovo 300 ptica, a zbog količine krvi na sportskom terenu bilo je jasno da tome nije mjesto u sportu.

Penjanje po užetu službeni olimpijski sport bio je od 1896, ali zbog nedovoljne atraktivnosti i interesa, od 1932. više nije dio OI.

Dvanaest sati vožnje biciklom učestvovalo je sedmoro hrabrih biciklista na OI 1896. Vozili su od pet ujutro do pet popodne. Četvorica njih odustala su još prije podne, a pobjednik, Austrijanac Adolf Šmal, prešao je 290 kilometara. Samo on i još jedan takmičar završili su ovu napornu trku.

Kabadi je kombinacija rvanja i timske igre i ne samo da je najpoznatija igra u Bangladešu, jednoj od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, već je od 1972. to i službena nacionalna igra ove azijske države. U sportu koji je na OI bio predstavljen 1936. napadač pokušava da dodirne protivnika i pobjegne na svoju polovinu terena, a posao odbrane je da ga spriječi u dodirivanju ili da ga sruši dok bježi nazad.

Solo sinhronizovano plivanje bilo je na OI 1984, 1988. i 1992. Ipak, neko se dosjetio da je besmisleno ocjenjivati sinhronizovane pokrete jednog plivača. Od ostalih zanimljivih disciplina na OI bili su balonarstvo, povlačenje konopca, dlanomet, trka na 2.000 metara na tandem biciklu, ronjenje na dalj...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije