Olimpijske igre

Velika greška ili zdanje budućnosti

Velika greška ili zdanje budućnosti
Velika greška ili zdanje budućnosti

Tokio će 2020. biti domaćin Olimpijskih igara, a događaji poput ceremonije otvaranja i zatvaranja te nekih atletskih disciplina biće održani na novom stadionu, čija gradnja počinje danas, i to na mjestu na kojem je do juče stajao Nacionalni stadion.

Zdanje koje je sagrađeno za OI 1964. godine sada više praktično ne postoji, osim jednog manjeg dijela, pa je renoviranje u stvari preraslo u izgradnju novog Olimpijskog stadiona. Organizatori kasne s radovima na stadionu jer se proces rušenja otegao zbog brojnih odlaganja usljed raznih tenderskih procedura.

Izgradnja novog stadiona kapaciteta 80.000 trebalo bi da bude završena do kraja marta 2019. godine, a generalna proba njegove funkcionalnosti bi trebalo da bude Svjetsko prvenstvo u ragbiju te godine.

Dizajn Olimpijskog stadiona djelo je svjetski poznate arhitektice Zahe Hadid, a i danas je na meti žestokih kritika, posebno njenih kolega iz branše, koji smatraju da je cijeli projekat prevelik zalogaj i preskup za realizaciju. Neki su otišli toliko daleko pa su reki da je ovo "monumentalna greška" i "uvreda za sve buduće generacije".

Eminentni japanski arhitekta Arata Isozaki prednjačio je u kritikama pa je rekao da "stadion liči na kornjaču koja samo čeka da Japan potone da bi mogla da otpliva dalje".

"Ako ga izgrade, Tokio će u svom srcu imati na teretu gigantskog bijelog slona", kazao je Isozaki.

Kritike su uticale na to da je urađena revizija planova pa je budžet skresan za 40 odsto, a samim tim i stadion je za četvrtinu manji. Međutim, ni to nije ugasilo vatru pa su Isozakijeve kolege organizovale peticiju da se zabrani izgradnja po ovom dizajnu, ali nisu uspjeli.

Arhitektica iračko-britanskog porijekla Zaha Hadid nije se puno obazirala na kritike.

"Ja ne pravim male slatke zgrade", poručila je ona i dodala:

"Razumijem ih, to je njihov grad. Oni jesu licemjerni, jednostavno ne žele da stranac to radi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije