Ostali sportovi

Aldin Muftić svjetski prvak u karateu

Aldin Muftić svjetski prvak u karateu
Aldin Muftić svjetski prvak u karateu

Aldin Muftić je prvak svijeta u karateu, a tom laskavom titulom okitio se na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Poljskoj kada je u kimonu reprezentacije Engleske pomeo sve svoje protivnike.

Titula prvak svijeta je naravno ostvarenje njegovog dječačkog sna, jer se karateom  počeo baviti sa nepunih 6 godina a da bi došao do te titule prolio je mnogo znoja, podijelio podosta batina zamišljenim i stvarnim protivnicima.

Za koju godinu Aldin Mufti (21), student kriminalistike na prestižnom Leeds Beckett University, bit će sigurno najsposobniji policijac u Engleskoj.

"Od malih nogu uvijek sam volio borilačke sportove, redovno sam se "tukao" sa mojim bratom Harisom, glavna zanimacija bio mi je kik boks, MMA, karate i taekwondo. Na kraju izabrao sam karate jer je ipak najkompletniji od svih ovih pobrojanih sportova. Pored toga,  sa mnom je redovno trenirao i moj mlađi brat Haris koji je, također, bio izvrstan borac i malo koji protivnik se mogao pohvaliti činjenicom da nas je pobijedio", rekao je on.

Nažalost, on je prije nekoliko godina prestao intenzivno trenirati jer se više posvetio školi.

"Inače, sve je počelo u Tarbiyah Karate Academy u Dewsburyju, koju smatram svojom drugom kućom. Tu sam stekao sve svoje sportske prijatelje i u toj akademiji su nas zaista naučili da postanemo dobri sportisti i pošteni ljudi. Moj prvi turnir koji sam osvojio  bio je British Nationals u Manchesteru 2010. godine, u konkurenciji najboljih britanskih karatista, u finalu sam pobijedio svog protivnika 6:1 i odmah nakon toga pozvan sam u engleski kamp da treniram sa reprezentacijom Engleske", nastavlja on.

Kako kaže na Evropskom prvenstvu u Sheffieldu 2013. godine osvojio je srebro i bronzu, nakon toga usljedilo je Svjetsko prvenstvo u Poljskoj, oktobra 2014., gdje se okitio zlatnom medaljom i titulom prvaka svijeta. "Pored toga, u Poljskoj sam osvojio i dvije srebrene medalje u kategoriji ispod 75 kg", kaže Aldin.

Osim pobrojanih titula na evropskom i svjetskom prvenstvu, u  svojoj petnaestogodišnjoj karijeri Aldin Muftić je osvojio pregršt medalja i turnira

Šest puta je bio prvak Velike Britanije, 12 puta je je bio najbolji na prvenstvu  Engleske, pobijedio je na preko 25 raznih lokalnih turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije