Ostali sportovi

Armstrong optužen za doping

Armstrong optužen za doping
Armstrong optužen za doping

Antidoping agencija SAD (USADA) zvanično je optužila sedmostrukog pobjednika trke Tur de Frans Lensa Armstronga (40) za doping.

Armstrong se povukao iz biciklizma, ali mu podizanje te optužnice zabranjuje da se takmiči u trijatlonu kojem se posvetio posljednjih mjeseci, a kojim se bavio prije više od 15 godina.

Vijest o optužnici protiv Armstronga objavio je "Vašington post", a dok se Antidoping agencija još nije oglasila, bivši američki biciklista jeste, negirajući sve optužbe.

"Antidoping agencija SAD podnijela je optužnicu, iako je federalni tužilac poslije dvogodišnje istrage odustao od tužbe. Te optužbe su neosnovane, motivisane prkosom i zasnovane na svjedočenjima, koja su kupljenja obećanjima o anonimnosti i imunitetu", rekao je Armstrong i dodao:

"Nikada se nisam dopingovao i za razliku od onih koji me optužuju, takmičio sam se 25 godina, bez velikih promjena u učinku, prošao više od 500 doping testova i nikad nisam pao ni na jednom. Antidoping agencija SAD to ignoriše i podiže optužnicu protiv mene, a ne protiv onih za koje je dokazano da su se dopingovali, a to više govori o njima, nedostatku poštenja i ovoj osveti, nego o mojoj krivici ili nevinosti".

Agencija, koja nadgleda doping u olimpijskim sportovima u SAD, može da podigne optužnice koje dovode do suspenzije iz takmičenja ili brisanja rezultata, odnosno oduzimanja titula, ali ne može da podigne kriminalne optužnice.

Armstrong se do februara ove godine nalazio pod istragom federalnog tužioca, a u centru pažnje bilo je to da li su on i njegove timske kolege prevarili sponzore tima tako što su novac koristili za doping. Poslije dvogodišnje istrage, oni su objavili da su odustali od istrage, ali je tada već nagoviješteno da će Antidoping agencija SAD donijeti drugačiju odluku.

Armstrong, koji je sedam puta zaredom trijumfovao na Turu do 2005. godine, iz biciklizma se zvanično povukao prošle godine. Ipak, i dalje učestvuje u brojnim takmičenjima da bi podstakao ljude da se uključe u borbu protiv raka, koji je i sam preživio.

Iako nikada u karijeri nije pao na doping testu, Armstronga su oduvijek pratile brojne optužbe. Njegov bivši timski kolega Flojd Lendis, koji je godinama negirao da se dopingovao, prije nego što je priznao da jeste, optužio je Armstronga ne samo da je koristio zabranjene supstance, već i da timske kolege učio kako da ih ne uhvate u tome.

Samo Antidoping agencija SAD testirala je Armstronga oko 30 puta od 2001. godine, a pored toga, bivšeg američkeg biciklistu testirale su brojne međunarodne organizacije više stotina puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije