Ostali sportovi

Banjalučki alpinista "na kafi" kod Zevsa

Banjalučki alpinista "na kafi" kod Zevsa
Banjalučki alpinista "na kafi" kod Zevsa

Vjerovali ili ne, Banjalučanin Miroslav Bundalo je nedavno "bio u posjeti" grčkim bogovima...

"Bogovi se uglavnom gore dosađuju. Tako je bilo dok im u goste nije stigla vesela družina iz Banjaluke, Prijedora i Čelinca".

Čovjek od pamtivijeka teži da se barem malo približi onostranom, a tu ideju je u djelo sproveo planinar banjalučkog Planinarskog kluba Samit.

Bundalo je sebi zacrtao da će popiti kafu na najvišem vrhu grčkog Olimpa - Mitikas 2.918 metara, gdje po legendi obitavaju starogrčki bogovi na čelu sa Zevsom i njegovom suprugom Herom i uz pomoć drugih kolega iz prijedorske Klekovače i Čička iz Čelinca u tome je i uspio!

Po povratku iz Grčke, za MONDO je prenio utiske "'kafenisanja' sa gospodarem bogova i ljudi, neba i groma, te ostatkom božanske svite".

"Nismo mi osvojili Olimp, već je Olimp osvojio nas! A šta radi Zevs? Bogovi se uglavnom gore dosađuju posebno izvan planinarske sezone. Sad je malo bolje, a posebno su bili oduševljeni kad im je u goste stigla vesela družina iz Banjaluke, Prijedora i Čelinca", rekao je Bundalo.

Planinarenje je posebna strast, koju ne može svako da osjeti. Ali je isto tako i sport, koji ima svoja pravila i takmičenja.

"Postoje planinarske discipline, recimo brzinsko penjanje na visokim planinama, ali na nižim nema takmičenja osim što se boriš sam sa sobom. To je neprestana bitka sa svojim strahovima, sa izdržljivošću i fizičkom pripremom, a posebno sa vlastitom psihom. To je najveća čar planinarenja", naveo je.

Prema njegovim riječima, u svojoj planinarskoj karijeri je zacrtao jedan cilj - osvajanje "Sedam vrhova", najviših vrhova na sedam kontinenata.

"Dosad sam osvojio tri, odnosno oni su osvojili mene. Penjao sam se na najviši vrh Evrope (Mon Blan), Afrike (Kibo, Kilimandžaro) i Južne Amerike (Akongakva). Naredni poduhvat bi trebao biti najviši vrh Australije i Okeanije, ali zbog finansijske krize je taj malo usporen. Sve je skuplje i skuplje oformiti jednu takvu ekspediciju" priča Bundalo.

Međutim, dok ne uspiju da obezbijede sredstva za put u Australiju, Bundalo i ostali krajiški planinari ne sjede skrštenih ruku već organizuju manje i jeftinije ekspedicije u Bosni i Hercegovini i tzv. regionu.

"Na nižim planinima organizujemo penjanje na planinske vrhove u bivšoj Jugoslaviji ili po Evropi, a uskoro bi trebali da idemo na vrh najviši vrh Dolomita u Italiji - Marmoladu. Radićemo penjanje na Triglav, Velebit, Mon Blan, Gran Paradizo u Italiji... ", ispričao je.

Koliko god velika odricanja bila na putu do nekog vrha, priznao je da se sve zaboravi kad zabode zastavu...

"Što viša planina bolji je osjećaj kad stignete do vrha i zabodete svoj barjak. Usponi traju od nedjelju do 14 dana u zavisnosti od visine, i to su fizički i psihički teške muke i odricanja. Ipak, kad se dođe na vrha onda se sve to zaboravi i nastane erupcija oduševljenja", riječi su ovog Banjalučanina.

Prva asocijacija za planinarenje su nesrećni slučajevi i pogibije alpinista u lavinama, odronima, padovima u provalije usljed pucanja opreme...

"Na sreću, mi nismo imali nesrećnih slučajeva na našim ekspedicijima. Bilo je loših iskustava, ali srećom bez većih posljedica. Naš primarni cilj prilikom svakog odlaska je prvenstveno bezbjednost i zdravlje svih naših članova, ali na planini nikad ne možete biti sto odsto sigurni. Ona je gospodar i odlučuje da li želi da vas pusti na svoj vrh ili ne. Pored nje, odnosno vremenskih (ne)prilika, na vama je sve ostalo. Koliko ste u kondiciji, koliko ste u glavi jaki da se oduprete vlastitim strahovima. Od vaše psihe najviše zavisi", kazao je on.

Za one koji bi voljeli da vide na licu mjesta kako izgleda kad se popnete na neki planinski vrh, a da se pritom sami ne izlažu takvom fizičkom naporu, Bundalo ima rješenje.

"Upravo planiramo otići Marmoladu (od 17. do 20. jula), a tamo svi zainteresovani mogu da odu i kao obični turisti. Mogu da uživaju u vožnji žičarom i da gledaju nas kako se penjemo po stijenama i glečerima", zaključio je Bundalo.

Svi zainteresovani za ovu avanturu mogu da se jave na telefon 065 519 643 i tu će dobiti sve potrebne informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije