Ostali sportovi

Bejb Rut zlata vrijedi

Bejb Rut zlata vrijedi
Bejb Rut zlata vrijedi

Bokserske rukavice jednog od najboljih boksera svih vremena Muhameda Alija i njegovog nokautiranog rivala Sonija Listona iz čuvnog meča 1965. na aukciji su dostigle cijenu od 956.000 dolara, ali ovi sportski suveniri nisu ni blizu vrijednosti onima koji se vežu uz ime bejzbol legende Bejba Ruta.

Njegovo ime i dan danas se u SAD izgovara sa velikim poštovanjem, a čovjeka koji je od 1920. do 1935. igrao za čuvene Njujork Jenkise smatraju za jednog od najboljih, ako ne i za najboljeg bejzbol igrača koji je hodao ovom planetom.

Zato su i sportska oprema koju je koristio, loptice, palice i fotografije sa potpisom, autogrami, bukvalno sve ono na čemu je ostavio svoj trag, danas "suvo zlato" za kolekcionare. "Sveti gral" za sve kolekcionare je njegov dres iz 1920. godine sa početka karijere u Jenkisima. Prljava i od decenija požutjela siva majica dugo je bila u muzeju u njegovom rodnom Baltimoru, ali je prije tri godine prodana za basnoslovnih 4,4 miliona dolara, čime je nadmašila po mnogima jedan od najvrednijih sportskih artefakata, "Pravila košarke".

Dokument koji je ručno 1981. ispisao otac košarke Džejms Nejsmit vrijedi 4,3 miliona dolara. Za stranice na kojima su 13 osnovnih pravila kažu da su rodni list košarke i da ih briljatni Nejsmitov um nije smislio i napisao, ovaj sport kakvog ga znamo danas vjerovatno ne bi ni postojao. Koliko je značajan i vrijedan, a tu se ne misli samo na finansijski aspekt, možda govori i činjenica da će Univerzitet u Kanzasu izgraditi poseban muzej vrijedan 18 miliona dolara samo da bi izložio dvije stranice ovog dokumenta koje će im donirati američki biznismen Dejvid But koji ih je kupio na aukciji u "Sothebyju" 2010.

Top tri po vrijednosti zaključuje bejzbol loptica kojom je Mark Megvajer 1998. stigao do rekordnog 70. houm rana, a ova sportska memorabilija je prodana za okruglo tri miliona dolara.

Svaki strastveni obožavalac sporta u jednom trenutku je u kolekciji imao sličice sa likovima poznatih sportista, a trenutno najvrednija je ona "letećeg Holanđanina" Honusa Vagnera iz 1909. Ovaj bejzbol igrač (uz već pomenutog Ruta) se smatra za jednog od najvećih u istoriji ovog sporta, a vrijednost njegovog lika na sličici koju je izdala "American Tobacco Company" dosegla je sumu od 2,8 miliona dolara. Vrijednost joj je uvećalo i to što ih je odštampano samo dvjestotinak. Vagner je zabranio da se štampaju jer nije želio da se omladini šalje poruka da je pušenje dobro.

Najstariji sportski dokument na ovoj listi potiče iz Engleske, i to iz 1857, a riječ je "Fudbalskim pravilima" prvog profesionalnog fudbalskog kluba - Šefilda. Mnoga pravila su i danas važeća, poput onih o indirektnom udarcu, a ovaj takođe ručno pisan dokument nastanka najvažnije sporedne stvari na svijetu bio je na aukciji, a "Sotheby" ga je procijenio na 1,4 miliona dolara.

Kanadski hokejaš Pol Henderson je 13 sezona žario i palio ledenim dvoranama NHL-a. Njegov dres iz 1972, kada je u jeku Hladnog rata predvodio Tim Kanade u osmomeču sa Sovjetskim Savezom i u tri navrata postigao golove za pobjedu, danas vrijedi skoro 1,3 miliona dolara. Sedma je palica Bejba Ruta od 1,2 miliona dolara kojom je napravio prvi od 659 houm ranova u karijeri.

Alijeve rukavice, koje vrijede više od milion dolara, tačnije 1,1 milion su takođe iz 1965, ali iz njegovog meča u Las Vegasu sa Flojdom Patersonom, a 2012. ih je kupio Lorenco Fertita, vlasnik UFC-a (ulitimejt fajt takmičenje).

Još nekoliko stvari koje imaju veze sa apsolutnim rekorderom ove liste su u top 10 najskupocjenijih sportskih uspomena. Deveto mjesto sa 996.000 dolara drži Bambinov ugovor o prelasku iz Boston Red Soksa u Jenkise 1919. Na 940.000 dolara je procijenjen njegov dres iz 1932. sa meča protiv Čikago Kabsa. Na provokacije rivala Rut je odgovorio tako što je izašao na teren i rukom pokazao gdje će loptica otići. Potom je uzeo palicu i postigao houm ran. Uz fantastične rezultate, ovaj i slični potezi, kojih je bilo pregršt u karijeri, obezbijedili su Bejbu Rutu titulu sportskog besmrtnika, čije ime i nakon 67 od smrti vrijedi zlata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije