Ostali sportovi

Beker, Maradona, Tajson, Ajverson - legende i trošadžije

Beker, Maradona, Tajson, Ajverson - legende i trošadžije
Foto: Foto: Reuters | Beker, Maradona, Tajson, Ajverson - legende i trošadžije

Doskorašnji trener Novaka Đokovića nije jedini sportista koji je tokom karijere ili poslije nje uspio da potroši skoro sve što su zaradili.

Prosječnom građaninu može se učiniti nevjerovatnim da neko može za sat vremena da potroši pola miliona dolara kupujući nakit za prijatelje ili da može da zaradi više od 400 miliona "zelenih novčanica" i bankrotira.

Većina nas ne umije ni da zamisli tu svotu novca, misleći da se od jedne mjesečne plate profesionalnog fudbalera ili košarkaša može godinama živjeti.

Da to nije tako mnogi sportisti su iskusili iz prve ruke, jer kada raste plata i kupovna moć, rastu i potrošački apetiti. Najednom nije dovoljno dobar auto od 10 hiljada evra ili dolara, već onaj od 100, 200 hiljada, što da ne i pola miliona.

Fudbal, košarka, bejzbol, američki fudbal, tenis, golf, boks, Formula 1... ugovori najboljih sportista u ovim sportovima rijetko su ispod milionskih.

Izdvajamo kraći spisak poznatih sportista koji su izdržavali čitava "naselja", plaćali sopstvene razvode, luksuzne automobile i loše ulagali pa na kraju ostali bez "prebijene pare", u dugovima ili makar drastično skromnijeg imovinskog stanja.

1. Dijego Maradona

Mađioničar na fudbalskom terenu nije uspio da svoju magiju prenese na vođenje svojih finansija. Još je manje uspio da spriječi italijanske poreznike da mu 2009. godine potražuju 53 miliona evra neplaćenih poreza dok je igrao u Napoliju.

Maradona je za klub iz Napulja nastupao sedam godina, od '84. do '91. godine.

2. Skoti Pipen

Džordanova desna ruka na putu osvajanja šest titula i jedan od najboljih defanzivaca na poziciji krila u istoriji NBA lige jednako nije uspio da odbrani svoj novčanik. Mada nije nikada priznao da je bankrotirao, Pipen je primjer sportiste kome su konsultanti loše vodili finansije. Tokom karijere je zaradio oko 120 miliona dolara, a protiv jedne od konsultantskih firmi je pokrenuo i tužbu.

3. Alen Ajverson

Alen "Odgovor" Ajverson je jedan od košarkaša koji su platili cijenu razvoda i raskošnih navika. Na putovanjima je kupovao odjeću da ne bi nosio prtljag, a kada ga je supruga Tavana 2010. godine ostavljala isplivali su na površinu njegovi finansijski problemi. Iako je samo u sezoni 2008/2009. zaradio 21 milion dolara, a tokom karijere oko 150 miliona dolara na suđenju sa suprugom je 2012. godine izvadio džepove pantalona i uzviknuo "Nemam više para ni da kupim čizburger!" Treba napomenuti da AI ima trast fond koji će mu biti na raspolaganju 2030. godine vrijedan 30 miliona dolara.

4. Majk Tajson

Tajson "brani" čast boksera trošadžija. Tajson je 1986. godine bio "klinac" koji je sjedinio titule u WBC, WBA i IBF kategorijama. Branio je titulu nekoliko puta i zaradio 400 miliona dolara, pa ipak 2003. godine proglasio bankrot. Tajson je bio jedan od onih velikodušnih momaka koji je za sat vremena potrošio pola miliona dolara kupujući nakit za svoje prijatelje.

5. Ivander Holifild

Bokser koji je ostao upamćen kao žestok takmac Tajsonu tokom devedesetih godina, ostao je nakon meča sa Tajsonom bez dijela uha, a u slobodno vrijeme i bez velikih količina novca. Holifild je zaradio četvrt milijarde dolara tokom karijere i skupo platio izdržavanje jedanaestoro djece. Došao je do toga da se 2008. godine bankari pozabave njegovom vilom od 10 miliona dolara i više od 100 prostorija.

6. Entoan Voker

Još jedna NBA zvijezda na spisku Entoan Voker, trostruki ol star igrač, NBA šampion sa Majami Hitom i NCAA šampion. Tokom perioda kada je najviše trošio Voker kaže da je izdržavao više od 70 ljudi, rođaka i prijatelja.

Ta navika je ubrzano smanjivala njegovo bogatstvo pa je 108 miliona dolara otišlo u nepovrat.

7. Terel Ovens

Čovjek koga se ljubitelji sporta sjećaju po temperamentnim nastupima u dresu San Francisko Fortinajnersa Terel Ovens je s početka ovog vijeka bio zvijezda NFL lige. Ovens je 2012. godine bankrotirao zahvaljujući lošim investicijama, ali i mjesečnom izdatku za izdržavanje djece. Njegovih 80 miliona dolara zarađenih tokom 15 sezona u NFL su olako potrošeni.

8. Latrel Sprivel

Prije 13 godina Latrel Sprivel je bio "uvrijeđen" ponudom koju su mu uputili Minesota Timbervulvsi, sadašnja ekipa Nemanje Bjelice. Glen Tejlor je Sprivelu ponudio produžetak ugovora na tri godine za 21 milion dolara. To se Sprivelu nije dopao pa je tada nastao čuveni citat "Moram da nahranim djecu. Ako Glen Tejlor misli da mi porodica bude sita, onda bolje da pripremi neki novac" rekao je tada Sprivel. Potrošio je 100 miliona dolara i posljednjih godina živi skromno.

9. Dejvid Džejms

Golmana koji je profesionalno branio do svoje 44. godine pamtimo po igrama u Mančester Sitiju i Portsmutu, ali i kao čuvara mreže Gordog Albiona. Džejms je prije tri godine bankrotirao. Skupo ga je koštao razvod iz 2005. godine, a tokom karijere je zaradio 31,2 miliona dolara.

10. Kit Gilespi

Koliko poroci mogu lako da potroše veliko bogatstvo pokazuje i primjer nekadašnjeg igrača Mančester Junajteda i Sjeverne Irske. Gilespi je 11 miliona dolara potrošio lošim procjenama nekretnina, ali i kockarskim dugovima.

Profesionalni sportisti ne koriste uvijek priliku koja im se ukaže kada potpišu unosan ugovor. Bilo da ne umiju da kažu "Ne" porodici ili prijateljima kojima se broj povećava kako se plata bliži ili da imaju neki porok, bogatstvo se vrlo lako troši. Ima i izuzetaka poput Flojda Mejvedera ili Majkla Džordana od kojih je prvi sklon kockanju, a drugi je to nekada bio, ali su oni i najveći u svojim sportovima pa takve navike nisu uticale na njihovo bogatstvo koje prevazilazi i stotine miliona dolara.

Boris Beker nije jedina teniska legenda koja ima problema sa novcem. Svojevremeno, to je bio i Bjern Borg osvajač 11 Grend slem titula koji je milione stečene 70-ih godina prošlog vijeka potrošio na narkotike i promašene investicije.

Tu su još i Denis Rodman, Keni Anderson, a od sportista koji su "naše gore list" tu je nekadašnji fudbaler Partizana Saša "Đani" Ćurčić.

Jedan od najinteresantnijih opisa kako novac "teče" kroz ruke sportista opisao je legendarni fudbaler Mančestera Džordž Best rekavši "Novac sam trošio na piće, žene i brza kola, ostatak sam spiskao", ali i kada je rekao "1969. sam se odrekao žena i alkohola - bilo je to najgorih 20 minuta u mom životu".

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije