Ostali sportovi

Bh. biciklistkinja ušla u top 100

Bh. biciklistkinja ušla u top 100
Bh. biciklistkinja ušla u top 100

SARAJEVO - Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović ostvarila je ranking karijere plasiravši se na 99. mjesto UCI liste Svjetske biciklističke federacije.

Članica sarajevskog Pulsa i turskog Salkana iz Turske tako je ostvarila najbolji plasman svih vremena za BiH.

"Ovo je izuzetan uspjeh i velika nam je čast zbog toga. Ulazak u svjetski top 100 je bio naš plan od početka sezone i jako smo radili da se to ostvari. Lejla je svoj kvalitet pokazala na renominarim UCI trkama", rekao je trener Amar Njemčević.

Bodovi za UCI listu pomoći će Tanovićevoj i za ostvarivanje normi za nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

"Izuzetno sam sretna ulaskom među 100 najboljih. To je bila moje velika želja. U ovom periodu je konkurencija najjača i teško je napredovati na UCI listi jer svi pokušavaju ostvariti normu za Rio. Ipak, specifičan sistem treninga pokazao se nevjerovatno dobro za mene. Na svakoj trci sam bila maksimalno spremna i fokusirana. Ovo mi je dodatni motiv da nastavim još bolje i mislim da sam otvorila vrata drugim biciklistima iz BiH da krenu mojim stopama", rekla je Tanovićeva, koju uskoro očekuje UCI utrka C1 klase u Samoboru.

Potom će uslijediti priprema za cestovnu trku na prvim Evropskim olimpijskim igrama u Azerbejdžanu, te Evropskom prvenstvu u Italiji.

"Iako smo ostvarili jedan od ciljeva za ovu sezonu, još nema vremena za odmor. Nadamo da će Lejla do kraja sezone u oktobru ostvariti još bolji ranking na UCI listi", rekao je Njemčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije