Ostali sportovi

Bh. dame idu dalje

Bh. dame idu dalje
Bh. dame idu dalje

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH izborila je prolaz u drugi krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015. u Belgiji i Holandiji. Za razliku od bh. djevojaka, naša muška selekcija nije uspjela proći prvi krug kvalifikacija za EP čiji će domaćini 2015. biti Bugarska i Italija.

Izabranice Gorana Hadžića odigrale su sjajan turnir u Baru, te kao drugoplasirane izborile pravo da se nastave boriti za odlazak na EP. Bh. djevojke pretrpjele su poraz samo u prvom kolu od domaćina Crne Gore sa tijesnih 2:3, a potom su pobjedama nad Litvanijom (3:2) i Estonijom (3:1) napravile veliki podvig.

Ispostavilo se da je odlučujuća bila pobjeda protiv Litvanki koja je izvojevana u izuzetno uzbudljivoj utakmici tek nakon taj-brejka u petom setu, koji je BiH dobila sa 15:9.

U drugom krugu kvalifikacija bh. odbojkašice igraće u Grupi F s Austrijom, Rumunijom i Slovačkom. U ovoj fazi kvalifikacija igraju se dva turnira, prvi od 21. do 23. maja, a drugi od 30. maja do 1. juna ove godine. Nastup na Evropskom prvenstvu izboriće prvoplasirane selekcije iz svake od šest grupa, dok će drugoplasirane igrati baraž u maju naredne godine. Domaćini turnira Grupe F biće Austrija i Rumunija. Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji igraće se od 25. septembra do 4. oktobra 2015.

Vremena za slavlje i odmor bh. odbojkašice nemaju. Već sredinom naredne sedmice bh. djevojke će u Beču početi bitku za mjesto na EP.

"S obzirom na to da nikad još nismo napravili ovakav rezultat - presretni smo. Potajno smo se nadali da možemo proći, ali smo bili oprezni jer su svi rivali bolje kotirali od nas. Estonija je u Bar došla kao prvi favorit, dok je Crna Gora važila za selekciju koja bi trebalo da bude druga. No, odmah na startu smo iznenadili Crnogorke koje je trebalo da pobijedimo, ali nam je nedostajalo sportske sreće. Ipak, djevojke su potom odigrale dvije odlične utakmice i izborile se za veliki rezultat. Mislim da smo prikazali najbolju odbojku na turniru u Baru i da smo definitivno najprijatnije iznenađenje prvog kruga kvalifikacija. Sada nas čekaju dosta teži rivali na turnirima u Austriji i Rumuniji, ali se nećemo predati. Favoriti za prvo i drugo mjesto su Slovačka i Rumunija, dok je Austrija u našem rangu. Pokušaćemo ponovo iznenaditi i napraviti veliku senzaciju. U svakom slučaju nećemo se predati, imamo mladu ekipu koja je potvrdila potencijal", rekao je Hadžić.

Muški tim BiH od Evropskog prvenstva se oprostio već na prvom koraku. Bh. odbojkaši su na turniru u Keškemetu upisali tri poraza i zauzeli posljednje mjesto u Grupi 2. BiH je na startu izgubila od Norveške sa 1:3, potom su uslijedili porazi od Mađarske (0:3) i na kraju od Švajcarske (2:3). U drugi krug kvalifikacija plasirali su se Norveška i Mađarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije