Ostali sportovi

Bh. sportisti u januaru putuju na krov Južne Amerike

Bh. sportisti u januaru putuju na krov Južne Amerike
Bh. sportisti u januaru putuju na krov Južne Amerike

SARAJEVO - Bosanskohercegovački sportisti Ismir Jusko i Tomislav Cvitanušić biće dio ekspedicije "Extreme Samit Teama" iz Srbije, koja će u januaru naredne godine krenuti u osvajanje Akonkagve, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960,8 metara.

Jusko kaže da su za taj pohod neophodne vrhunske pripreme te da "nema laži, nema prevare", ne postoje prečice.

"Ne pomažu nikakve veze, nema protekcije niti ulaska preko reda. Svi stojimo pred licem istine i zavisimo samo od sebe; u maloj mjeri možemo računati samo na partnera. Zbog toga mi je drago što će ovaj vrh, zajedno sa mnom, osvajati Tomislav Cvitanušić. U narednom periodu zajedno će se pripremati na Čvrsnici i Prenju", naveo je Jusko, te dodao da u projektu imaju veliku podršku "Himalaya Herbalsa".

Jusko je istaknuti sportista koji vodi akademiju borilačkih sportova "Bushido". Već 35 godina se uspješno bavi sportom, majstor je karatea, džiu-džicua, ronilac, padobranac, alpinista. U maju 2014. osvojio je Island Pik, vrh dijela planinskog lanca Himalaya.

Tomislav Cvitanušić je takođe tri decenije u sportu. Jedini je iz BiH nastupio na prestižnoj Ironman triatlon trci, a učestvovao je na brojnim međunarodnim maratonima. Godinama se bavi alpinizmom i osvojio je Mon Blan. Osnivač je škole trčanja u glavnom gradu BiH, te sarajevskog polumaratona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije