Ostali sportovi

BiH bez medalje u Bakuu

BiH bez medalje u Bakuu
BiH bez medalje u Bakuu

Sportisti iz Bosne i Hercegovine, njih 57, nakon nastupa na prvim Evropskim igrama u Bakuu u našu zemlju vraćaju se bez ijedne osvojene medalje.

Zanimljivo, bh. tim je ujedno i jedini iz našeg regiona koji nije uspio osvojiti niti jedno odličje.

Jedini koji su u potpunosti opravdali svoj odlazak u Azerbejdžan su atletičari Hamza Alić i Amel Tuka. Obojica su u svojim disciplinama osvojili prva mjesta, ali s obzirom na to da se u atletici održavalo timsko takmičenje, nisu se okitili medaljama.

Još nekoliko bh. atletičara ubilježilo je dobre nastupe, a od ostalih sportista vrijedi spomenuti jedino boksera Džemala Bošnjaka, koji je stigao nadomak odličja, tačnije do četvrtfinala u kategoriji do 81 kilograma. Ostali naši predstavnici u boksu, plivanju, biciklizmu, stonom tenisu, kanuu, streljaštvu i na kraju u džudu uglavnom nisu imali zapažene rezultate. Osim nekoliko oborenih ličnih ili državnih rekorda u pojedinim sportovima, nisu napravili ništa značajnije.

Uoči polaska najviše se očekivalo od džudo tima naše zemlje, u kojem su bili Larisa Cerić, Harun Sadiković i Aleksandra Samardžić. Nažalost, i oni su podbacili te su takmičenje završili već na samom otvaranju.

Najveća bh. nada Larisa Cerić u kategoriji preko 78 kilograma bila je slobodna u prvom kolu, da bi je u drugom savladala Turkinja Kaja Belkis. Iako je Belkisova slabije rangirana na svjetskoj listi od Cerićeve, u Bakuu je bila mnogo uspješnija i stigla je do svoje četvrte pobjede u pet mečeva sa bh. džudistkinjom.

"Razočarana sam, jer sam svjesna da mogu mnogo bolje. Imala sam veliku želju da dođem do medalje, ali mi žrijeb nije bio naklonjen. Ponovo se ispostavilo da mi Belkisova ne odgovara", rekla je Cerićeva.

Sadiković je takmičenje završio u prvom kolu kategorije do 100 kolograma, a savladao ga je Litvanac Marijus Paskevičijus. I Samardžićeva je eliminisana na startu nadmetanja u kategoriji do 70 kilograma. Nju je izbacila Britnka Seli Konvej.

Evropske igre u Bakuu okončane su u nedjelju, a BiH se nalazi među svega devet zemalja koje nisu osvojile niti jednu medalju. Zanimljivo je da su sve selekcije iz bivše zajedničke države, uključujući i Kosovo, osvojile barem po jedno odličje. Najuspješnija nacija igara je Rusija sa čak 163 medalje, od čega čak 78 zlatnih. O domijaciji Rusa u Bakuu dovoljno govori podatak da je drugoplasirana nacija Azerbejdžan sa ukupno osvojenih 56 odličja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije