Ostali sportovi

Biciklistička trka Beograd - Banjaluka: Start na Trgu Republike

Biciklistička trka Beograd - Banjaluka: Start na Trgu Republike
Biciklistička trka Beograd - Banjaluka: Start na Trgu Republike

Deseta biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" u subotu će startovati sa Trga Republike, a put grada na Vrbasu krenuće oko 130 takmičara iz 20 država.

Nastupiće biciklisti iz 22 tima.

"Kao i prethodnih godina biće kvalitetna trka. Dolazi reprezentacija Grčke, koja je trenutno jedna od najjačih, dolaze jake ekipe iz Italije, Austrije, Srbije...", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor trke.

Start trke je u 12.30, a prva dionica se završava nakon 132 kilometra, oko 15 časova, na ciljnoj kapiji na Trgu kralja Petra u Bijeljini. Nakon toga biciklistički karavan seli u Teslić, gdje će dan poslije u 12 časova na Gradskog trgu početi druga, "kraljevska" dionica trke. Biciklisti će iz Teslića preko Tešnja, Doboja, Dervente, Prnjavora i Laktaša nakon 160 kilometara ući u Banjaluku, a posljednjih 40 kilometara će kružiti ulicama grada na relaciji od Malte do Bulevara cara Dušana. Ulazak u Banjaluku predviđen je za 15.45, a prolazak kroz cilj 45 minuta kasnije.

Trka je i ove godine uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke federacije i bodovaće se za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Tihomir Kuvalja, generalni sekretar Biciklističkog saveza BiH i čovjek koji je uz trku od osnivanja, istakao je da je trka "Beograd - Banjaluka" jedna od najvećih sportskih manifestacija u BiH i Srbiji i dodao:

"Trka se boduje se za svjetsku rang-listu i bodovi se računaju za normu za Olimpijske igre. Poseban značaj trci daje podrška svih subjekata, među kojima je Milorad Dodik, predsjednik RS. Kada smo počinjali da organizujemo trku, ljudi su dolazili pomalo stidljivo jer je bio rat, a sada svi žele da dođu i nose pozitivne utiske. Takođe, ovo je jedan od najljepših načina da se promovišu država, gradovi i naš sport."

Trka je dobila podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi RS, ambasada BiH u Srbiji i Predstavništva RS u Srbiji, gradova, odnosno opština Banjaluka, Beograd, Teslić, Tešanj, Doboj i Bijeljina, ali i mnogobrojnih kompanije među kojima su "Banjalučka pivara" i "M:tel" kao generalni sponzori.

Značaj trke su prepoznali i organizatori najboljeg muzičkog festivala u Evropi, EXIT festivala, koji su zaduženi za organizovanje muzičkih sadržaja u Bijeljini, Tesliću i Banjaluci. Centralni zabavni EXIT događaj rezervisan je za subotu u sportskoj dvorani Teslić uz nastup Feđe Knajdla, jednog od najboljih i najpopularnijih DJ izvođača u BiH.

Obustava saobraćaja

Zbog održavanja biciklističke trke u nedjelju će u Banjaluci biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra I Karađorđevića na dijelu od Aleje svetog Save (Narodno pozorište RS) do Bulevara cara Dušana (zgrada "Ekvator") od devet do 18.30 i Ulici dr Mladena Stojanovića na dijelu od Ulice Trive Amelice (od "Mljekare") do Aleje svetog Save (Narodnog pozorišta RS) u periodu od 11 do 17.30.

Djeca na biciklima

U Banjaluci će u nedjelju biti održane trke djece uzrasta od četiri do 15 godina, za koje se očekuje da privuku veliku pažnju. Svi koji žele da nastupe treba na Trg Krajine da dođu biciklima i ponesu zaštitne kacige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije