Ostali sportovi

Bijelim zečevima treba teren

Bijelim zečevima treba teren
Bijelim zečevima treba teren

Ragbi liga klub iz Banjaluke pod nazivom "Bijeli zečevi", koji okuplja mlade igrače na čelu sa Sretenom Zecom, osnivačem, ima mnogo entuzijazma, ali i prepreka. Nedostaju im teren za igru i prostorije, te se još presvlače na klupama u parku.

Zec nam kaže da i putovanja na utakmice plaćaju sami, te apeluju na nadležne institucije da im pomognu kako bi se ovaj sport afirmisao.

"Takođe bismo organizovali seminare za sudije, trenere, ali za to su nam potrebna sredstva", naglasio je Zec.

Ističe da su im u planu i promocije po školama, pa su se obraćali i resornom ministarstvu.

"Igrači su uglavnom studenti i nema neke starosne granice, ali bitna je fizička spremnost", rekao je Zec.

Na ideju o osnivanju kluba on je došao u Beogradu prilikom upisivanja doktorskih studija. Rekao je da je to bila Univerzitetska liga u kojoj je igrao dvije godine, nakon toga se vratio u Banjaluku i zaključio da je jedini način da igra ragbi da osnuje ekipu, i to je u učinio 2012. godine, kada je formirao klub.

"Nakon prvog puta ragbi ili ti 'uđe' pod kožu ili odustaneš", kaže Zec.

Smatra kako ljudima treba objasniti razliku između američkog ragbija i ovog koji se igra kod nas, a razlika je u brojnosti igrača u napadima pa i u samoj lopti i njenom obliku.

"Ragbi kao sport je fizički zaista zahtjevan", istakao je Zec.

Dodao je da naziv "bijeli zec" potiče iz priče o Alisi u zemlji čuda, koja prateći zeca dolazi u jedan nov svijet u kojem shvati šta želi, a šta ne.

"Bijeli zec je kao vodič u zemlju sporta, konkretno ragbija", rekao je Zec.

Kako bi prikupili nešto novčanih sredstava, napravili su kalendar, koji je bio ujedno i promocija ovog sporta, a od tog novca kupili su dresove.

"Ulaže se u fudbal i košarku, ali ne i u ragbi, koji je atraktivan i može predstaviti Republiku Srpsku i treba ga propratiti", smatra Zec.

Rekao je da igrači imaju veliku volju za igru, pa tako i kad se povrijede, nastavljaju da igraju ako nije u pitanju nešto baš ozbiljno.

Podnijeli su, ističe, molbu Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS da im pomogne.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta su kazali da se može aplicirati sa kompletnom dokumentacijom na konkurs određene namjene, a u skladu sa raspoloživim sredstvima iz budžetske kase. Rekli su da je moguće podnijeti i tekući zahtijev za određene vanredne sportske aktivnosti ukoliko u tom trenutku bude finansijskih mogućnosti za pozitivno rješenje istih.

Dok ne dobiju svoj teren i prostorije, ragbisti treniraju kad je lijepo vrijeme u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

Zec kaže da, kad igraju utakmicu, ulaz je besplatan za sve zainteresovane.

"Okupljam ljude i uporan sam zato što volim ovaj sport i ta ljubav prema ragbiju sve nas drži na okupu", istakao je osnivač ragbi lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije