Ostali sportovi

Bimal Jedinstvo i Mladost nastavili dominaciju: Tradicija i ljubav formula uspjeha

Bimal Jedinstvo i Mladost nastavili dominaciju: Tradicija i ljubav formula uspjeha
Foto: Ilustracija | Bimal Jedinstvo i Mladost nastavili dominaciju: Tradicija i ljubav formula uspjeha

Iznimno talentirano područje, tradicija i sjajna strategija brčanskih klubova samo su neki važni faktori koji su rezultirali da odbojkašice Bimal Jedinstva i odbojkaši Mladosti već godinama nemaju pravu konkurenciju na odbojkaškoj bh. sceni.

Proteklog vikenda oba brčanska kluba su odbranila naslove Kupa BiH, Bimal Jedinstvo je tako došlo do brojke od 11 osvojenih trofeja u ovom takmičenju, dok je Mladost šest puta dizala ovaj pehar. Kada se tome doda i 17 titula prvaka BiH (djevojke 12, muškarci pet), onda se dolazi do zaključka da, uz brčansko Jedinstvo, spadaju u najtrofejnije sportske kolektive u BiH.

"Uspjesi brčanskih odbojkaša vuku korijene još iz prošlosti kada su juniori i juniorke Jedinstva osvajali titule državnog prvaka tadašnje Jugoslavije. Tu je bilo kasnije mnogo reprezentativaca i osvajača medalja, a ta tradicija je samo nastavljena", kaže kaže Smail Pezerović, koji već pet godina uspješno predvodi "brčanske princeze", i dodaje:

"Tu je i ispravan rad agilne Uprave, koja već godinama dovodi najperspektivnije igračice koje prolaze kroz proces odbojkaškog odrastanja. U svemu tome bitno je da imate i dobre uslove, a rezultat takvog rada je takav da je klub za dvadesetak godina osvojio 43 trofeja."

Slično razmišljanje o tajni brčanske odbojke imao je i Pezerovićev kolega na klupi muške ekipe Branko Mišić, tvorac šampionske generacije Mladosti, koja ove sezone ima priliku da šesti put uzastopno osvoji duplu krunu.

"Ima tu dosta do tradicije. Uz sve, malo smo ozbiljniji od ostalih, a tu je prije svega kvalitetan i dugotrajan rad, možda i ljubav prema odbojci, koja je izraženija nego u drugim gradovima", ističe Mišić.

Bimal Jedinstvo i Mladost svoj kvalitet godinama pokazuju i na evropskoj sceni, a u posljednje vrijeme su sve konkurentniji. Oba stratega mišljanja su da bi dodatni kvalitet i novi iskorak na međunarodnoj sceni njihovim timovima donijela regionalna liga.

"Najava formiranja regionalne lige je još aktuelna. Inicijativa je krenula od predsjednika hrvatskog saveza i zaista vjerujem da će se ta ideja uskoro realizovati, što bi nama dalo dodatni vjetar u leđa. Igranje jedne takve lige bio bi spas za nas, jer su nam potrebne jače utakmice kako bismo bili što konkurentniji u Evropi", naglašava Pezerovć.

Kormilar Mladosti potvrdio je da su već obavljeni neki razgovori sa drugim klubovima o formiranju regionalnog takmičenja.

"Obavljeni su razgovori sa zagrebačkom Mladosti i još nekoliko klubova. U cijelu priču ne bismo išli sami, već sa našom ženskom ekipom iz Brčkog. Vidjećemo kako će se sve završiti, a nema sumnje da bi to bila velika stvar za bh. odbojku uopšte", zaključio je Mišić.

Prije nekoliko mjeseci predsjednik HOS-a Hrvatske Ante Baković je pokrenuo inicijativu za formiranje regionalne odbojkaške lige, po uzoru na košarku, vaterpolo i rukomet. U njoj bi trebalo da učestvuju klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije